Βενεζουέλα: 9,4% η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 10:55
UPD:11:05

ΑΥΞΗΣΗ μεγαλύτερη του 9% σημείωσε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το ΑΕΠ της Βενεζουέλας, περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez, αύξησε τις δαπάνες για τρόφιμα και την παροχή υπηρεσιών υγείας, υποτροφιών, καθώς και την εκπαίδευση εργαζομένων.

Το ΑΕΠ, αυξήθηκα 9,4% το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά την αύξησή του κατά 10,2% το τέταρτο τρίμηνο και 9,8% το τρίτο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η Βενεζουέλα, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγών πετρελαίου της Λατινική Αμερικής, έχει καταστεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν στα επίπεδα ρεκόρ των 13,9 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας τα έσοδα της κυβέρνησης.

Η JPMorgan Chase & Co. εκτιμά ότι ο Chavez, αύξησε τις δαπάνες της χώρας κατά 70% το πρώτο τρίμηνο του έτους μετά την αύξησή τους κατά 43% πέρυσι. Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις κυβερνητικές δαπάνες για φέτος.

Το εμπορικό πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, αυξήθηκε στα 7,4 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο, από 4,7 δισ. δολ., κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με την Τράπεζα. Το πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών το 2005, αυξήθηκε 84%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 25,4 δισ. δολαρίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα