Sainsbury: Το κόστος ενεργείας ενδέχεται να βλάψει τα κέρδη

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 13:02

Η ΑΥΞΗΣΗ του κόστους της ενεργείας, ενδέχεται να βλάψει φέτος τα κέρδη της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας ειδών μπακαλικής της Βρετανίας, J Sainsbury Plc, η οποία θα προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης, καθώς ο ανταγωνισμός με την Tesco Plc και τα καταστήματα Asda της Wal-Mart Stores Inc., εντείνεται.

Απώλειες έως και 3,8% σημείωσαν οι μετοχές της εταιρείας, τη μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα 22 μηνών, μετά τη δήλωση του ανώτατου εκτελεστικού της διευθυντή, Justin King, ότι το κόστος της ενεργείας θα είναι 38% υψηλότερο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, από ό,τι υπολόγιζε η Sainsbury. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν 84%, φθάνοντας στ 6 εκατ. λίρες στερλίνες (11 εκατ. δολ.) το δεύτερο εξάμηνο της χρήσης που έληξε στις 25 Μαρτίου, αποτέλεσμα των εκτάκτων εξόδων, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα που έδωσε σήμερα η εταιρεία στη δημοσιότητα.

Η Sainsbury, που έχασε το στέμμα της από την Tesco Plc στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, κερδίζει και πάλι μερίδιο αγορά με τη μείωση των τιμών και την ανακαίνιση των καταστημάτων της. Τώρα, βρίσκεται να ξεπεράσει τα Asda, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον κλάδο, μετά από αύξηση των πωλήσεων για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα. Σήμερα ο King είπε, ότι ο ανταγωνισμός έχει γίνει πιο «επιθετικός» από τα Χριστούγεννα και εκτίμησε ότι το περιβάλλον θα παραμείνει «ανταγωνιστικό».

Οι μετοχές της Sainsbury υποχώρησαν έως 13,25 πένες, φθάνοντας στις 333,25 πένες η μία και ήταν 11,5 πένες χαμηλότερα, στις 335 πένες η μία στις 9:55 π.μ. στο Λονδίνο. Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 6,3%, ενώ οι μετοχές της βρετανικής Tesco υποχώρησαν 2,6%. Οι μετοχές της Wal-Mart Inc. των ΗΠΑ, έχουν σημειώσει φέτος άνοδο 2,7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα