ICAP: Θετικές οι προοπτικές για την αγορά Catering

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2006 13:03

Ο κλάδος του catering παρουσιάζει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια αγορά. Στο συγκεκριμένο κλάδο δραστηριοποιούνται αφ’ ενός μεν εξειδικευμένες επιχειρήσεις, αφ’ ετέρου δε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται παράλληλα και σε άλλους τομείς (για παράδειγμα, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κ.ά).

Η αυξητική ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά για παροχή υπηρεσιών catering από οργανωμένους φορείς, στα πλαίσια της σταδιακής διαφοροποίησης των καταναλωτών από τις παραδοσιακές συνήθειες σε σύγχρονες επισιτιστικές λύσεις, αλλά και η διευρυνόμενη ζήτηση από επιχειρηματικούς και άλλους φορείς, δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη του κλάδου, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη που εκπόνησε ο Τομέας Μελετών & Συμβούλων Διοίκησης της ICAP:

Τα σχετικά χαμηλά εμπόδια εισόδου των επιχειρήσεων στον κλάδο του catering, τα οποία επιτρέπουν ως ένα βαθμό την είσοδο και ορισμένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και οργάνωση ή ακόμη και κάποιων που δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές, σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς και ελλιπείς ελέγχους των αρμόδιων φορέων, οξύνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και δημιουργούν προβλήματα, δημιουργώντας ενίοτε αρνητική εικόνα για τον κλάδο. Ένα ακόμη πρόβλημα για τις επιχειρήσεις του κλάδου αποτελεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, το συνολικό μέγεθος της εγχώριας αγοράς catering ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1997-2004 με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,3%. Το 2004 η αγορά αυξήθηκε κατά 21,2% σε σχέση με το 2003, λόγω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών catering, εξ αιτίας της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2005 η συνολική αγορά εκτιμάται ότι παρουσίασε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μερίδιο το 2005 εκτιμάται ότι απέσπασε η κατηγορία του catering δεξιώσεων (47%) συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού και του μη ξενοδοχειακού catering. Aκολούθησε η κατηγορία του βιομηχανικού catering (33%) και το αεροπορικό catering με ποσοστό 20% (περιλαμβάνοντας το in flight catering και την εκμετάλλευση κυλικείων).

Όσον αφορά στην εξέλιξη της αγοράς του συγκεκριμένου κλάδου, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 έδωσε σημαντική ώθηση κυρίως στην αγορά του βιομηχανικού catering. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του κλάδου να αποκτήσουν πρόσθετη εμπειρία και τεχνογνωσία, συμμετέχοντας στην τροφοδοσία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα με τη μορφή κοινοπραξίας.

Ο τομέας του βιομηχανικού catering παρουσιάζει αυξητική εξέλιξη, καθώς διευρύνεται ο αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη σίτιση του προσωπικού τους, ειδικότερα δε για την ανάθεση της συγκεκριμένης λειτουργίας σε τρίτους, επί συμβάσει. Το μέγεθος της αγοράς του βιομηχανικού catering το 2005 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε συγκριτικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2004, εν συνεχεία δε αναμένεται να ακολουθήσουν και πάλι ικανοποιητικοί αυξητικοί ρυθμοί, δεδομένου ότι υφίστανται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

Η αγορά του catering δεξιώσεων θεωρείται επίσης ανοδική, καθώς παρατηρείται αύξηση της ζήτησης από ιδιώτες και επιχειρήσεις, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως και αύξηση του αριθμού των συνεδρίων, ημερίδων ή παρουσιάσεων, γεγονότων που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της έμφασης που αποδίδεται στις δημόσιες σχέσεις. Η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται να σημειώσει μικρή άνοδο το 2006 (της τάξης του 2%-3% έναντι του προηγούμενου έτους).

Όσον αφορά στον τομέα του αεροπορικού catering, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν απέφερε τα αναμενόμενα οφέλη, καθώς η επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο των Αθηνών ήταν μικρότερη των προσδοκιών, ενώ σε ορισμένα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας παρουσιάστηκε ακόμη και μείωση της τουριστικής κίνησης. Το 2006 δεν αναμένεται να εμφανίσει αξιόλογη μεταβολή, υπό τις παρούσες συνθήκες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα