Σε μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βουλγαρία, καταφεύγουν οι Έλληνες συνταξιούχοι, έχοντας δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια. Αυτό επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η «έξοδος» αυτή έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να καταργήσει τις νέες περικοπές στις συντάξεις, σε μία κίνηση, με την οποία ρισκάρει να στείλει το μήνυμα πως κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περίπτωση 75 χρονου συνταξιούχου, ο οποίος προχώρησε στην εκμίσθωση του διαμερίσματός του στη Θεσσαλονίκη και μετακόμισε στη Σόφια, όπου όπως λέει με τη σύνταξη των 800 ευρώ «ζει σαν βασιλιάς». Με τα χρήματα αυτά μπορεί να επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και να βλέπει συγγενείς και φίλους.
«Η Ελλάδα η οποία είναι μεταξύ των προορισμών για συνταξιούχους της υπόλοιπης Ευρώπης, βλέπει τους δικούς πολίτες να επιδιώκουν να μετακομίσουν στην φθηνότερη γειτονική χώρα, μετά την περικοπή της σύνταξής τους κατά τουλάχιστον 20 φορές κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης κρίσης» αναφέρει το Bloomberg.
«Αυτοί μπορούν να είναι ευτυχείς, που έκαναν την κίνηση, την ώρα που οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα βρίσκονται ξανά στο μέσο σύγκρουσης της Αθήνας με τους πιστωτές, της πρώτης μετά την έξοδο από τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι οπισθοχωρεί στις μεταρρυθμίσεις, καθώς προσπαθεί να αποφύγει τις περικοπές, που έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ την επόμενη χρονιά» συμπληρώνει.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει δύο σενάρια για τις συντάξεις.
Σημειώνει δε ότι η επιλογή της Βουλγαρίας είναι απολύτως λογική, δεδομένου ότι το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με εκείνο της γειτονικής χώρας. Η βενζίνη στοιχίζει 1,15 ευρώ το λίτρο στη Σόφια έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα, ένα πακέτο καφέ espresso στοιχίζει 2,30 ευρώ, ενώ το ίδιο brand στην Ελλάδα έχει κόστος 4,7 ευρώ. Το εισιτήριο για το μετρό είναι 0,80 ευρώ στη Σόφια και 1,40 στη χώρα μας. Οι βουλγαρικές χρεώσεις για τα κινητά είναι 50% χαμηλότερες σε σχέση με τις ελληνικές.
Σε γενικές γραμμές η ζωή φαίνεται να είναι 30% φθηνότερη σε σχέση με την Ελλάδα, εάν επιλέξει κανείς τη Σόφια ή άλλη μεγάλη πόλη και ακόμη πιο φθηνή σε μικρότερες πόλεις ή χωριά της Βουλγαρίας.
naftemporiki.gr