Χ.Α. - Σχόλια αναλυτών

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 09:48
UPD:10:38

Sarros Securities: «Η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας διακοπής αύξησης των επιτοκίων, μετά τη δημοσιοποίηση της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, επέφερε σημαντική πτώση σε επίπεδο δεικτών και μετοχών σε όλες τις διεθνείς αγορές.

»Η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ αποτέλεσε αφορμή για ρευστοποιήσεις και αποκομίσεις κερδών, ύστερα από μία προσπάθεια δύο ημερών για επιστροφή σε ανοδική πορεία. Εάν βρισκόμαστε στο κλείσιμο του ανοδικού κύκλου από τον Απρίλιο του 2003 είναι ίσως νωρίς να το ανακοινώσουμε. Η συνέχεια και η διατήρηση όμως συνεδριάσεων όπως η χθεσινή πλησιάζει προς την επιβεβαίωση αυτού. Για σήμερα αναμένουμε συνέχεια της πτωτικής πορείας και τυχόν προσπάθειες ανοδικής πορείας θα τις θεωρούσαμε ευκαιρίες για κλείσιμο θέσεων».

Fortius Finance: «Η εικόνα που παρουσιάζει το ΧΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα αρνητική, όχι τόσο λόγω των εισαγόμενων πιέσεων, όσο λόγω της συνέχειας της υποχώρησης του καταλυτικού τραπεζικού κλάδου και ιδιαίτερα των μετοχών της Αγροτικής και Εθνικής Τράπεζας. Όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα, οι σωρευτικές απώλειες -11,8%, τριών συναπτών συνεδριάσεων, αμέσως μετά τη μεταβίβαση των 65 εκ. μετοχών στα €5,05 ανά μετοχή ή του 7,18% σε θεσμικούς επενδυτές και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η σημαντική υποχώρηση από το υψηλό των €44,62 (προ της αποκοπής του μερίσματος των €1.00 ανά μετοχή) ενόψει μάλιστα και της σημαντικής αύξησης μ/κ ύψους €3 δισ. που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

»Για τη σημερινή συνεδρίαση εκτιμούμε ότι ο ΓΔ θα υποχωρήσει αρχικά σε χαμηλότερα επίπεδα, με την αύξηση της ζήτησης ή μη στις δεικτοβαρείς μετοχές να καθορίζει το εύρος και την φορά της κίνησης. Ζητούμενο από τεχνικής απόψεως είναι το κλείσιμο του FTSE/ASE-20 πάνω από το επίπεδο των 2,123 μονάδων (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 08/03/06)».

Aspis Securities: «Ο Δείκτης Τιµών Καταναλωτή του Απριλίου στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες ήταν ελαφρώς υψηλότερος του αναµενόµενου (0,6% αντί αναµενόµενου 0,5%), αλλά αυτό ήταν αρκετό για να προκαλέσει πανικό στις διεθνείς αγορές. Σήµερα αναµένεται µια ανοδική αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηµατιστήρια ενώ θεωρούµε πιθανό να ακολουθήσει και η εγχώρια αγορά».

Euroxx: «Σημαντικές απώλειες για τον γενικό δείκτη τιμών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τον τζίρο συναλλαγών να κινείται σε κανονικά επίπεδα. Από τους επιμέρους δείκτες ο FTSE-80 δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας χαμηλότερα κατά 3,86%. Στις διεθνείς αγορές το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για το σύνολο των κυριοτέρων χρηματιστηριακών δεικτών, η Ευρώπη πρωταγωνίστησε στην πτώση με βαρύτατες απώλειες για Γερμανία, Λονδίνο και Παρίσι.

»Το ζήτημα του Ιράν, μετά και τις δηλώσεις του Προέδρου της χώρας αλλά και η ανησυχία για τα μακροοικονομικά στοιχεία της Αμερικής, σε συνδυασμό με μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, συνθέτει ένα κλίμα αβεβαιότητας για τις αγορές και προκαλεί τριγμούς στην ομαλή λειτουργία τους. Για σήμερα εκτιμάται ότι η διάθεση παραμένει έντονα αρνητικό χωρίς να αποκλείεται μια ήπια θετική αντίδραση για τεχνικούς λόγους».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα