Xstrata: Αντιμέτωπη με αντιδράσεις για την εξαγορά της Falconbridge

Πέμπτη, 18 Μαΐου 2006 09:58

ΚΑΤΑ της εξαγοράς της Falconbridge Ltd. του Καναδά από την ελβετική Xstrata Plc, αντί του ποσού των 16,1 δισ. δολ. Καναδά (14,5 δισ. δολ. ΗΠΑ), τάσσονται οι αρμόδιες αρχές του Καναδά και οι ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας, επειδή θέλουν οι φυσικές πηγές της χώρας, να παραμείνουν υπό τον τοπικό έλεγχο.

«Μία εξαγορά της εταιρείας παραγωγής μετάλλων Falconbridge, με έδρα το Τορόντο, από μία ξένη εταιρεία θα είναι «τρομακτική» και θα βάλει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των Καναδών, ανέφερε ο Leo Gerard, πρόεδρος της United Steelworkers, που εκπροσωπεί περίπου 4.000 εργαζομένους στην Falconbridge.

Ενώσεις και πολιτικοί αρχηγοί λένε ότι προτιμούν μία φιλική εξαγορά από την ανταγωνίστρια της Falconbridge, Inco Ltd. με έδρα το Τορόντο, η οποία μπορεί να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής νικελίου στον κόσμο. Οι αντιδράσεις στον Καναδά, ενδέχεται να καταστήσουν πιο δύσκολο για την Xstrata να ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη εξαγορά μεταλλουργίας που έγινε ποτέ στα χρονικά.

Χθες, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Falconbridge, Derek Pannell, είπε ότι η προσφορά της Xstrata σε μετρητά δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία. Ο ίδιος είπε ότι προτιμά τη φιλική προσφορά της Inco. Στις 13 Μαΐου η Inco αύξησε την προσφορά από την αρχική που είχε κάνει τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Βιομηχανίας του Καναδά, Maxime Bernier, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της προσφοράς της Xstrata, η οποία χθες στην ανακοίνωσή της, υποσχέθηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων για τουλάχιστον τρία χρόνια, εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά της Falconbridge.

Επίσης χθες η Xstrata είπε ότι θα καταβάλει 52,50 δολ. Καναδά ανά μετοχή για το 80% της καναδέζικης μεταλλουργίας, που δεν κατέχει. Η αξία της προσφοράς είναι 3,2% υψηλότερη της αντίστοιχη που έκανε στις 13 Μαΐου η Inco, με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της Falconbridge.

H Inco προσέφερε 51,17 δολ. Καναδά σε μετρητά ή 0,6927 μετοχή για κάθε μία μετοχή της Inco και 5 σεντς του δολαρίου του Καναδά για κάθε μία μετοχή της Falconbridge. Σημειώνεται ότι η Inco αποτελεί στόχο εξαγοράς της Teck Cominco Ltd., αντί του ποσου των 16 δισ. δολ. Καναδά, που ανακοινώθηκε στις 8 Μαΐου. Η Teck, με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά, είπε ότι η προσφορά της εξαρτάται από την απόφαση της Inco, αναφορικά με τα σχέδια για την εξαγορά της Falconbridge.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα