Brexit: Νέοι φόβοι no deal ρίχνουν τη στερλίνα

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 13:33
UPD:13:34
REUTERS/DADO RUVIC

Σε τροχιά υποτίμησης βρίσκεται σήμερα η στερλίνα, καθώς οι ελπίδες που είχαν γεννηθεί τα προηγούμενα 24ωρα για ουσιαστικά βήματα προσέγγισης ανάμεσα στο Λονδίνο και τους 27 κοινότητας και αποτροπή ενός «άτακτου» Brexit διαψεύδονται απότομα. Το κλίμα ανέτρεψαν άρδην οι δηλώσεις στελέχους του DUP,  του υπερσυντηρητικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. 

«Φάινεται ότι οδεύουμε προς no deal» έγραψε ο Τζέφρι Ντόναλντσον του DUP στο Twitter. «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την οικονομία της Ιρλανδίας. Επιπρόσθετα, η Βρετανία δεν θα χρειαζόταν να πληρώσει ούτε σεντ επιπλέον στην Ε.Ε., που σημαίνει μεγάλη αύξηση για τη συνεισφορά του Δουβλίνου. Δεν καταλαβαίνω γιατί η ιρλανδική κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την πορεία» τόνισε. 

EURONEWS

Το DUP είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση της Μέι στην εξουσία, καθώς παρέχει στη Βουλή τις αναγκαίες ψήφους. Η στάση του στις διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται να εγείρει συνεχώς εμπόδια, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί. Το μεγάλο αγκάθι βεβαίως είναι τι θα γίνει με τα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας- Ιρλανδίας. 

Τα σενάρια για νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησαν το βρετανικό νόμισμα σε πτώση στο 1,3037 δολάρια ανά στερλίνα από περίπου 1,31 δολάρια ανά στερλίνα. Τις προηγούμενες ημέρες το βρετανικό νόμισμα είχε επιδοθεί σε ράλι. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα