Η προσπάθεια να περιοριστεί η γραφειο κρατία στις αιτήσεις επιχορήγσης για έρευνα έχει αποδώσει ορισμένους καρπούς. Ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αυτό επισημαίνει στη νέα έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το πρόγραμμα «Ορίζων 2020».
Το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση σε ερευνητές, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια, ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιους φορείς, μεμονωμένα ή σε κοινοπραξίες, στο πλαίσιο συνεργατικών ερευνητικών έργων. Με προϋπολογισμό 76,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014‑2020 είναι το μεγαλύτερο δημόσιο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας παγκοσμίως.
Κεντρική επιδίωξη του προγράμματος «Ορίζων 2020» είναι η απλούστευση και η μείωση της γραφειοκρατίας. Οι ελεγκτές αξιολόγησαν κατά πόσο τα μέτρα απλούστευσης της Επιτροπής μείωσαν τη διοικητική επιβάρυνση των δικαιούχων. Διαπιστώσαμε ότι, στην πλειονότητά τους, τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά, μολονότι δεν απέφεραν όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα και εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, σημαντική είναι επίσης η σταθερότητα των κανόνων γιατί, ακόμη και αν οι δικαιούχοι μπορούν να προσαρμόζονται στην πολυπλοκότητα, οι συχνές τροποποιήσεις προκαλούν σύγχυση και αβεβαιότητα.
Υποστηρικτικά εργαλεία, όπως η διαδικτυακή πύλη για τους συμμετέχοντες, βελτιώθηκαν και η χρήση της ηλεκτρονικής υπογραφής είχε ως αποτέλεσμα να απλουστευθούν η χορήγηση και η διαχείριση των επιχορηγήσεων. Ωστόσο, εξακολουθούν να απαιτούνται ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις και το εγχειρίδιο για τις επιχορηγήσεις είναι δύσχρηστο, ειδικά για τους άπειρους.
Το διάστημα από την υποβολή της αίτησης μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας επιχορήγησης μειώθηκε σημαντικά. Ωστόσο, ένα ελάχιστο ποσοστό των προσκλήσεων υποβολής χρησιμοποιεί την αξιολόγηση σε δύο στάδια, γεγονός που έχει αντίκτυπο ιδίως στους απορριφθέντες αιτούντες. Επιπλέον, η Σφραγίδα Αριστείας που αποσκοπεί να βοηθήσει τις καλύτερες από τις απορριφθείσες προτάσεις να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από αλλού, δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις προσδοκίες.
Οι ελεγκτές συνιστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής:
• να βελτιώσει την επικοινωνία με αιτούντες και δικαιούχους·
• να εντατικοποιήσει δοκιμαστική χρήση των κατ' αποκοπή ποσών·
• να διερευνήσει το ενδεχόμενο ευρύτερης χρήσης της αξιολόγησης προτάσεων σε δύο στάδια·
• να επανεξετάσει τους όρους αμοιβής των εμπειρογνωμόνων αξιολογητών·
• να μεριμνήσει για την ευρύτερη αναγνώριση της Σφραγίδας Αριστείας·
• να εξασφαλίσει σταθερότητα των κανόνων και της καθοδήγησης για τους συμμετέχοντες·
• να βελτιώσει την ποιότητα των ελέγχων που ανατίθενται εξωτερικά·
• να απλουστεύσει περαιτέρω τα εργαλεία και την καθοδήγησή της για τις ΜΜΕ.
naftemporiki.gr