Κομισιόν: Αισιοδοξία για «χρυσή τομή» στο θέμα των συντάξεων

Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018 13:13
UPD:16:26
SOOC/Menelaos Myrillas

Του Κώστα Δεληγιάννη
[email protected]

Την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί «χρυσή τομή» με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων, εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν. Αν και τίποτε δεν έχει «κλειδώσει» έως αυτή τη στιγμή, όπως συμπληρώνουν, εκτιμούν πως θα υπάρξει μία λύση που θα δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτών που έχουν περισσότερη ανάγκη, διαφυλάσσοντας παράλληλα ένα περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και προβλεψιμότητας.

Όπως συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη, οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε αυτή  τη φάση. Ο χρονικός ορίζοντας κατάληξής τους είναι το Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού.  

Θετικές οι προοπτικές 

Κάνοντας μία αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνουν πως οι προοπτικές της είναι θετικές, αν και επισημαίνουν πως το κλίμα όντως «βαραίνει» καθώς η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο. Υπογραμμίζουν ωστόσο πως η πλατιά πολιτική πλειοψηφία όμως της χώρας δεν θέτει εν αμφιβόλω τις συνιστώσες με τις οποίες διαμορφώθηκε η έξοδος από την κρίση και αυτό είναι θετικό.

EURONEWS

Όπως συμπληρώνουν, με την ολοκλήρωση του προγράμματος ενεργοποιήθηκε η δέσμευση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με την Ελλάδα να εισέρχεται σε ένα 10ετές μορατόριουμ (σε «ένα είδος προστατευμένου θερμοκηπίου από εξωτερικές ατμοσφαιρικές πιέσεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά), καθώς το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορούσε απλώς τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά την αναδιάταξη του κράτους και την αντιμετώπιση ενδημικών παθογενειών.

Έτσι, η οικονομική σταθερότητα και προβλεψιμότητα συνιστούν προϋποθέσεις για να διασφαλισθεί αυτή η 10ετής περίοδος μορατόριουμ. Κάτι που σημαίνει πως ό,τι υπονομεύσει το κεφάλαιο εμπιστοσύνης θα υπονομεύσει αυτές τις προϋποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, όπως καταλήγουν, τελικός κριτής είναι το Eurogroup και όχι η Κομισιόν, δηλαδή τα κράτη - μέλη αφού αυτά είναι οι δανειστές της Ελλάδας.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες τουρκικές απειλές για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή AOZ, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στην απόφαση της συνόδου του Ιουνίου ζητήθηκε από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Προσθέτουν επίσης πως όσο υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, τόσο υποχωρούν οι τριβές σχετικά με τις εξορύξεις.

Επιπλέον, επισημαίνουν πως η Ευρώπη έχει μάθει να αντιμετωπίζει την Τουρκία με σύνεση και ψυχραιμία, μία στάση που φέρνει τα καλύτερα αποτελέσματα, όπως δείχνει η συμφωνία για το προσφυγικό που έχει περιορίσει κατά 97% τις ροές στο Αιγαίο, και η περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Πάντως, επισημαίνουν πως η ανάδειξη νέων κυβερνήσεων στην Ευρώπη αλλάζει προς το χειρότερο το κλίμα για την Τουρκία στην Ευρώπη.

Ιταλία... όχι η Ελλάδα του 2015

Αναφερόμενα στο «αγκάθι» του προσχέδιου του ιταλικού προϋπολογισμού, τα στελέχη της Κομισιόν σημειώνουν πως οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει την τροποποίησή του, ώστε να αντιμετωπίζονται οι δεσμεύεις που έχει αναλάβει ως κράτος η Ιταλία. Υπογραμμίζουν πως περιμένουν απάντηση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου, εκτιμώντας πως η πίεση βρίσκεται στην πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης. Πάντως, εκτιμούν πως δεν θα επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 με την Ελλάδα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα