Γ. Στασινός: Συγκεκριμένες πολιτικές και εργαλεία για πραγματική ανάπτυξη

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 11:30
UPD:15:26
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανοίγοντας τις εργασίες του Athens Investment Forum, ο κ. Στασινός στάθηκε σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα των αυθαιρέτων αλλά και της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ για έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χάρτη.

Η ανάπτυξη θα πρέπει να σχεδιάζεται και να προγραμματίζεται με συγκεκριμένα εργαλεία και χρονοδιαγράμματα, δήλωσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Athens Investment Forum, ο κ. Στασινός στάθηκε σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον τομέα των αυθαιρέτων αλλά και της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβουλία του ΤΕΕ για έναν ολοκληρωμένο ψηφιακό χάρτη.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ανέλυσε δύο παραδείγματα αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων που αλλάζουν τη χώρα, τα οποία υλοποιεί το ΤΕΕ: το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης και το ηλεκτρονικό σύστημα οικοδομικών αδειών.

Πρότεινε, δε, να ξεκινήσει άμεσα και ένα τρίτο σύστημα, που ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, για τα υπάρχοντα κτίσματα.

Πρόσθεσε επίσης τα απαραίτητα μεταρρυθμιστικά βήματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για το δομημένο περιβάλλον και τα «πράσινα» έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα.

Για το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της αυθαίρετης δόμησης τόνισε ότι δεν ακούγεται συχνά ως μεταρρύθμιση αλλά αποτελεί μεγάλη τομή στην ιστορία της χώρας και ταυτόχρονα χρυσή ευκαιρία αλλαγής. 

Ο κ. Στασινός σημείωσε ότι «για να ολοκληρώσουμε την καταγραφή του δομημένου περιβάλλοντος χρειαζόμαστε ένα ακόμη βήμα, την καταγραφή των υποδομών, των δημοσίων έργων της χώρας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού ανέδειξε τη σημασία αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ για να βελτιωθεί η ταχύτητα και η ευελιξία των έργων που προωθούνται, ανέλυσε 3+1 προτάσεις του για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με εμβάθυνση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία έργων, μέσω υβριδικής χρηματοδότησης.

Οι προτάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ που παρουσίασε αναλυτικά στην ομιλία του στο Athens Investment Forum, έχουν συνοπτικά ως εξής:

1ον: Ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για Πράσινα έργα με βάση χρηματοοικονομικής μόχλευσης, με όρους προεξόφλησης και εγγύησης, τους υπάρχοντες και προγραμματισμένους, σίγουρους, πόρους του Πράσινου Ταμείου από τια αυθαίρετα.

2ον: την εκτεταμένη αλλά σοβαρή χρήση του value engineering, ώστε να μπορεί η Πολιτεία να προσφέρει ένα ενδιαφέρον «πακέτο» επενδύσεων ή έργων για χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει και όσα έργα δεν μπορούν από μόνα τους να προσελκύσουν επενδυτές. Με το value engineering σημείωσε ότι πρέπει να συνδεθεί και η συντήρηση των δημοσίων έργων.

3ον: την ηλεκτρονική λειτουργία της Τράπεζα Γης, όχι μόνο ως εργαλείου σχεδιασμού αλλά κυρίως ως αγοράς δικαιωμάτων που θα χρηματοδοτούν έργα

4ον: Την συνεπένδυση και συγχρηματόδοτηση εθνικών και κοινοτικών πόρων με ιδιωτικούς πόρους από νέες «έξυπνες» πηγές εσόδων στην επόμενη προγραμματική περίοδο για υβριδική χρηματοδότηση έργων υποδομής και περιβαλλοντικών έργων, για παράδειγμα με πράσινα ομόλογα υβριδικής εγγύησης ή με καθιέρωση νέων πηγών εσόδων με συγκεκριμένους στόχους.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα