Νευρικότητα στο Χ.Α., «μάχη» αγοραστών - πωλητών

Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 11:48
UPD:11:49
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να δίνουν «μάχη» με τους πωλητές, σε μία εβδομάδα η οποία ξεκινάει με Eurogroup και συνεχίζει με ΗΠΑ και ΕΚΤ.

Ο Γενικός Δείκτης, μία ώρα περίπου μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ενισχύεται οριακά κατά 0,08% και διαμορφώνεται στις 619,92 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε θετικό έδαφος, χάρη στα αισιόδοξα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests, τα οποία αναμφίβολα επηρεάζουν -έστω και μερικώς- και το κλίμα για τις πάντα ευάλωτες ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικά, η Τρ. Πειραιώς αυξάνεται κατά 2,05%, η Eurobank κατά 1,20% και η Εθνική Τράπεζα κατά 0,80%. Στον αντίποδα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,90%. Την Παρασκευή, τα τεστ-αντοχής της EBA κατέδειξαν τη θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με τον οίκο Moody’s να κάνει λόγο για «credit positive» γεγονός.

Την ίδια ώρα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αποκλείεται να συζητηθεί -έστω και ατύπως- το ζήτημα των ελληνικών συντάξεων και η πιθανότητα ακύρωσης ή αναβολής του μέτρου περικοπής.

Παρ’ όλα αυτά, στην επίσημη ατζέντα παραμένει το πάντα φλέγον ζήτημα της Ιταλίας, με τη Ρώμη να εμφανίζεται έτοιμη να πραγματοποιήσει ορισμένες παραχωρήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσει τα θέλω των Βρυξελλών και να αποφύγει τυχόν κυρώσεις.

Στο μεταξύ, την Τρίτη θα διεξαχθούν και οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, με τις δημοσκοπήσεις να προμηνύουν επικράτηση των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γεγονός το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων στη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τετάρτη, επίσης, θα συνεδριάσει το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα στήριξης των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν με πιο επιθετικό τρόπο το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά, τέλος, την ελληνική αγορά, από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η πτώση της Viohalco κατά 2,15%, αλλά και των Coca-Cola, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΠΕ και ΟΛΠ κατά 1%, 1,40%, 1,70% και 1,41% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ καταγράφουν άνοδο της τάξης του 0,80%.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα