Market Beat: Με την νευρικότητα υπέρ ανόδου ελπίδες για ανοδική συνέχεια

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 10:30
UPD:10:32
Eurokinissi/ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ας παίζουν τα στοιχηματάκια τους οι τεχνολογικά και τεχνοκρατικά εξοπλισμένοι νεαροί διαχειριστές, οι πραγματικά άξιοι επενδυτικοί σύμβουλοι διακρίνουν μέσα από το σκαμπανέβασμα λόγω των τραπεζικών μετοχών τις λιγοστές και πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Την ανακύκλωση των ήδη τοποθετημένων κεφαλαίων την είδαμε φέτος και δεν χρειάζεται πολύ μεγάλη εμπειρία για να καταλάβουμε πως μόνο με αυτήν, η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει. Απλά θα καθυστερεί η μετάβαση σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υψηλή πιθανότητα ανατροπής της διαμορφωμένης για καλά καθοδικής τάσης. Όμως χθες υπήρξε μια ανατροπή στην παράδοση του φετινού φθινοπώρου και αυτή σχετίζεται με την δυναμική των τιμών στο ΧΑ, μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ που ορίζει και τον χρόνο εισόδου των θεσμικών του δολαρίου στην αγορά μας.

Στις 16:00 με την αλλαγή της ώρας είχαμε ήδη μισή ώρα συναλλαγών στην Wall Street και εκεί το αγωνιώδες ξεκίνημα είχε δώσει τη θέση του σε μια καθαρά ανοδική δυναμική των τιμών γενικευμένα. Στην Αθήνα οι απώλειες του ΓΔ είχανε μειωθεί υπολογίσιμα. Η αγορά της Αθήνας δεν είχε λόγους να μην παρακολουθήσει την παγκόσμια τάση για τις μετοχικές αξίες, καθώς από το εσωτερικό δεν έχουν προκύψει ειδήσεις που να έχουν υπολογίσιμη ισχύ.

Μια συρροή παραγόντων, από τις εντάσεις του εμπορίου των ΗΠΑ με την Κίνα ως στις ανησυχίες σχετικά με τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ, αλλά επίσης το τέλος των εύκολων χρημάτων για δανεισμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών, έχει προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News αργά τη Δευτέρα ότι σκέφτεται πως θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο. Αλλά είπε επίσης ότι είχε μέτρα νέων δασμών αξίας που αντιστοιχεί σε δισεκατομμύρια δολάρια έτοιμων να επιβληθούν εάν δεν καταστεί δυνατή μια συμφωνία.

Οι μετοχές της Ασίας απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά 20 μηνών σήμερα Τετάρτη 31/10, χάρη στην ανάκαμψη της Wall Street, παρόλο που οι επενδυτές παρέμειναν προσεκτικοί μετά τον σκληρό Οκτώβριο, ο οποίος έφερε έντονες κάμψεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια.

Έτσι και χθες στο ταμπλό γίναμε στο ίδιο έργο θεατές, ασχέτως του πρόσημου της μεταβολής των βασικών δεικτών. Χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών και παρακολούθηση της τάσης των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αν υπερισχύουν οι εντολές αγοράς ή πώλησης δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Γιατί; Μα επειδή και οι εντολές αγοράς και οι ρευστοποιήσεις γίνονται από τους ίδιους κωδικούς χωρίς να υπάρχει στην αγορά μας μάχη δυο αντίθετων στις προσδοκίες επενδυτικών ομάδων. Μια ομάδα είναι και μεταξύ μας ολιγομελής και τη μια μέρα φορά το καπέλο των αισιόδοξων προσδοκιών ενώ την άλλη το μπερέ της απαισιοδοξίας.

Οι εγχώριοι επενδυτές μπορεί να προσεγγίσουν την αγορά κοιτάζοντας μόνο τα θεμελιώδη και τις επιδόσεις συγκεκριμένων μέτοχών. Οι ξένοι όμως χωρίς ξεκάθαρες ενδείξεις για σταθερότητα στο τοπικό οικονομικό περιβάλλον και σαφή κατεύθυνση στην πολιτική της χώρας στα ζητήματα της οικονομίας δεν πρόκειται να φέρουν κεφάλαια φρέσκα.

Τα βάσανα και οι ασκήσεις που έχει να επιλύσει ο Μάριο Ντράγκι μετά από την ανακοίνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης και του πληθωρισμού στη Γερμανία μεγάλωσαν. Από το σχόλιο του Νίκου Μπέλλου στην έντυπη έκδοση της «Ν» αναφέρουμε: Οι τριβές των Ηνωμένων Πολιτειών με τους εταίρους και ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου, η αβεβαιότητα για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Brexit και η «κόντρα» μεταξύ των Βρυξελλών και της ιταλικής κυβέρνησης αρχίζουν πλέον να επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα προσωρινά στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαπίστωση, ενώ η ανησυχία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη διότι ήταν χειρότερα από αυτά που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, που αφορούν προς το παρόν το σύνολο και όχι κάθε κράτος-μέλος χωριστά, το ΑΕΠ αυξήθηκε στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο 2018 και σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο κατά 0,2%.

Πρόκειται για επίδοση πολύ κατώτερη του αναμενομένου, δεδομένου ότι οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση της τάξης του 0,4%, ίδια δηλαδή με εκείνες του δεύτερου και πρώτου τριμήνου του έτους. Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2017 η τριμηνιαία ανάπτυξη ήταν της τάξης του 0,7%, δηλαδή τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτήν του τρίτου τριμήνου 2018.

Στο σύνολο της Ε.Ε., το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι αύξησης 0,5% το δεύτερο τρίμηνο και 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Κι εδώ οι αναλυτές περίμεναν καλύτερη επίδοση.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,7% στην Ευρωζώνη (1,8% ανέμεναν οι αναλυτές) έναντι αύξησης 2,2% το δεύτερο τρίμηνο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2017 το ΑΕΠ «έτρεχε» στην Ε.Ε. με ρυθμό 2,7%.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ανοδικά κινήθηκαν στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με την αγορά να ανακάμπτει στον απόηχο των έντονων διακυμάνσεων των τελευταίων ημερών, παραμερίζοντας τις ανησυχίες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις, τα εταιρικά αποτελέσματα και την πολιτική της Fed σε ό,τι αφορά τα επιτόκια. Οι Dow Jones και S&P 500 επανήλθαν στο «πράσινο» για το 2018, καθώς μετά τις απώλειες των τελευταίων συνεδριάσεων, είχαν βρεθεί σε αρνητικό πεδίο.

 Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,8%, πραγματοποιώντας «άλμα» 430 μονάδων στις 24.874,64 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,6%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να ενισχύεται επίσης κατά 1,6%, αφού έκλεισε στις 2682,63 μονάδες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Dow Jones διολίσθησε κατά 3%, ο Nasdaq κατά 3,8% και ο S&P 500 κατά 3,9%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χαμηλότερα με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,01% στις 355,53 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.035,85 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 11.287,39 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 4.978,53 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,17% στις 8.806,10 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,22% στις 18.998,80 μονάδες.

Από πλευράς εταιρικών αποτελεσμάτων ισχυρά κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε η ισπανική τράπεζα BBVA. Παράλληλα η Volkswagen γνωστοποίησε καθαρά κέρδη γ’ τριμήνου στα 2,67 δισ. ευρώ από 990 εκατ. πέρυσι και έσοδα στα 55,20 δισ. ευρώ από 55 δισ. το 2017.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, μικρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη σημείωσε η ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο, ενώ η οικονομική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποχωρεί, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Η οικονομική ανάπτυξη στις 19 χώρες που μοιράζονται το ευρώ επιβραδύνθηκε στο 0,2% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την αύξηση κατά 0,4% του δευτέρου τριμήνου.

Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 1,7% από 2,2% το δεύτερο τρίμηνο.

ΧΑ

Η τάση διεθνώς οδήγησε σε πτώση, με ακόμα χαμηλότερους όγκους 

Στην δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό πεδίο, από την έναρξη ως τις 10:55 και τον υπόλοιπο χρόνο μόνιμα σε αρνητικό πεδίο με κλείσιμο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης. Η τιμή ανοίγματος στις 640,29 μονάδες, αντιστοιχούσε σε οριακό ανοδικό χάσμα 0,12 μονάδων. Το ελάχιστο μέρας στις 633,38 μονάδες που ήταν κοντά στο χαμηλό της προηγούμενης συνόδου. Οι αγοραστές κίνησαν στην αρχή τον ΓΔ ανοδικά σε θετικό πεδίο και στις 10:33 μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας στις 641,80 από 644,50 μονάδες τη Δευτέρα. Δυνατές πιέσεις εμφανίστηκαν από τις 10:35 ως τις 13:39 που τον άφησαν στις 633,38 μονάδες, αλλά μετά, με ανοδική τάση τον οδήγησαν τις 17:00 στις 637,69.Τον έκλεισαν στις 636,65 από 640,07 με πτωτική ώθηση 1,04 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο 3,3 μονάδες πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,27%) ακριβώς στις 10:33 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 642 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο (-1,05%) σημειώθηκε στο μέσον και προσεγγίστηκε ξανά στις 15:20.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίας. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε ολιγόλεπτη άνοδο. Υπήρξε  ωστόσο χρονικό διάστημα που η τάση ήταν πτωτική, σε θετικό πεδίο, και από τις 10:51 σε αρνητικό. Ενώ από τις 13:40, η τάση έγινε ανοδική δειλά, αλλά μετά τις 15:25 σταθερά κλιμακούμενη ανοδική ως τις 17:00. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε, μετά τις 17:00, αύξηση στο καθοδικό αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον για ελεύθερες συναλλαγές, καθώς αφορούσε κατά 3,478 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση ενδοσυνεδριακά κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν νευρικότητα και μικρό εύρος διακύμανσης της απόδοσης τους. Αφού σκαρφαλώνοντας η απόδοση κατά 3 μονάδες βάσης, μέσα στη μέρα πλησίασε στο 4,25%.

Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 633,38 μονάδες ήταν 22,9 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έγινε λιγότερο πτωτική σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό ή καλύτερα μικτό άνοιγμα και νευρικά ανοδική κίνηση. Αργότερα οι δείκτες στις ΗΠΑ εμφάνισαν μικρή κάμψη, όσο λειτουργούσαν οι αγορές στην Ευρώπη, που τις επηρέασε. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 636,65 μονάδες που ήταν 3,27 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,15 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (8,4 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 10,6 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,245 από 46,875 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,26% από -1,60%, ΤΙΤΚ +1,76% από -0,52%, ΔΕΗ +1,15%, ΑΔΜΗΕ +0,86%, ΠΕΙΡ +0,55%, ΟΤΕ +0,41%, ΕΛΠΕ +0,28%, ΕΥΔΑΠ +0,19%, ΑΡΑΙΓ +0,15% και ΑΛΦΑ +0,08%, ενώ 13 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,08% από +3,88%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,08% από +2,82%, την ΕΤΕ στο -0,73% από +2,88%, ΕΥΡΩΒ 0,00% από +6,16% και την ΠΕΙΡ στο +0,55% από +4,92%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,05% από +0,92%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιβαρύνθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 15) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 9) και δυο τις ΕΥΡΩΒ και ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,53% και έφθασε στις 636,65 από 640,07 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1667,97 από 1684,27 μονάδες με μεταβολή -0,97%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο λίγο κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,022 από 28,225 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,479 από 3,069 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 21,289 από 23,971 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,865 από 0,702 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 31 από 51 των καθοδικών 50 από 39 και 37 από 29 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν καθοδική δυναμική στον 25άρη που τον κράτησε σε θετικό πεδίο ελάχιστο χρονικό διάστημα και μόνιμα σε αρνητικό μετά τις 10:55. Στις 10:33 ήρθε το μέγιστο στις 1686,92 μονάδες και το ελάχιστο μέρας εμφανίστηκε στις 15:21 και ήταν οι 1660,36. Ενώ οι θεσμικοί στις 17:00 τον άφησαν στις 1670,76, με τις δημοπρασίες, έκλεισε στις 1667,97 μονάδες με μεταβολή -0,97%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 5,941 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 605 συμβόλαια με ανώτερο τις 1684,00 μονάδες, κατώτερο τις 1659,50 και τελευταίες πράξεις στις 1669,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 19 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1670,00, κατώτερο τις 1661,00, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1670,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5684 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 131.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 1944 από 1332 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 5422 από 13201, της ΕΥΡΩΒ με 3124 από 2811, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 1701 από 2287, και της ΜΙΓ ήταν 1490 από 1037 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου.

Με δεδομένο πως η χθεσινή σύνοδος δεν άλλαξε δραματικά την τεχνική εικόνα έμειναν σε ισχύ οι παρατηρήσεις από την Merit Sec.:

«Η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των Ιταλικών spreads, μεταξύ άλλων, προσφέρει ένα 'παράθυρο ευκαιρίας' στο εσωτερικό, για μια ανοδική αντίδραση, την οποία οριοθετούμε στην περιοχή των 680 μονάδων, υπό τις τρέχουσες συνθήκες. Στα Διεθνή Χρηματιστήρια η μεταβλητότητα παραμένει υψηλή, αλλά εκεί θα αποφασιστεί και η κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη».  

«Η αντίδραση από τα χαμηλά έτους, είχε 'καύσιμο', κυρίως, τις Τραπεζικές μετοχές, οι οποίες παραμένουν καταλυτικός κλάδος για τη διαμόρφωση της τάσης και του ενδιαφέροντος των Επενδυτών. Ωστόσο, οι όγκοι δείχνουν πως μία σταθεροποιητική συνεδρίαση είναι πιθανή σήμερα, προκειμένου να αφομοιωθούν τα πρόσφατα κέρδη», εκτιμούσαν από την Beta Sec.

Τεχνικά και σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση, για τον 25άρη τη Δευτέρα οδηγήθηκε στην υπέρβαση των 1675 μονάδων και χθες με χαρακτηριστική ευκολία τις έχασε εκ νέου. Με τα χθεσινά ισχυροποιείται η πιθανότητα δοκιμασίας της στήριξης στις 1534 μονάδες. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, συνίσταται προσοχή στο χάσμα γύρω από τις 1726 μονάδες, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 1675 και 1698 μονάδες.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

H απουσία εγχώριων καταλυτών, αποτέλεσμα της στασιμότητας που παρατηρείται στο οικονομικό περιβάλλον, χαρακτηρίζει την επενδυτική ατμόσφαιρα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ακόμη και για το ζήτημα της περικοπής, ή όχι των συντάξεων, θα χρειαστεί να περιμένουμε τις αποφάσεις του Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου!

Έτσι, οι κινήσεις του Χ.Α. καθοδηγούνται από τις Ευρωπαϊκές, κυρίως, Αγορές, με τις οποίες συμπορεύεται χρονικά, που επηρεάζονται από τη διένεξη των Βρυξελλών με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό και με το Λονδίνο για το "Brexit", στο εξής δε και από τις εξελίξεις της Γερμανίας σε συνέχεια της απόφασης Μέρκελ για μη διεκδίκηση της επανεκλογής της στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Ταυτόχρονα, επιρροή ασκείται και από την πορεία των δεικτών της Wall Street, το κλείσιμο των οποίων κοιτάζει κάθε βράδυ όλος ο Πλανήτης για να καθοδηγηθεί την επομένη.

Αν και ετερόφωτο λοιπόν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, στην παρούσα φάση, καταβάλει προσπάθειες αυτονόμησης, με τους αγοραστές, συχνά, να επιβάλλονται των πωλητών, ακόμη και μέχρι τις δημοπρασίες, επωφελούμενοι από τη ρηχότητα της Αγοράς και την απροθυμία των πωλητών για επιθετικές κινήσεις, καθώς τηρούν μάλλον στάση ανακωχής. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνεται μια σχετική μεταβλητότητα, με τον Γενικό Δείκτη να επιτυγχάνει την αναρρίχησή του μέχρι τις 640 μονάδες, διαμορφώνοντας βάσιμες προσδοκίες για περαιτέρω άνοδο μέχρι τις 660 μονάδες, που συνιστούν την περιοχή αντίστασης που επισημαίνει η τεχνική ανάλυση.

Από την άλλη πλευρά, η πιθανότητα ενός σεναρίου κίνησης προς τις 600 μονάδες έχει αισθητά αδυνατίσει, με δεδομένη την πολλαπλή κινητοποίηση των αγοραστών στις ζώνες που είναι λίγο ψηλότερα. Παραμένουμε επομένως εγκλωβισμένοι στα στενά όρια διαμόρφωσης των διακυμάνσεων του Γενικού Δείκτη, ενόσω δεν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τον "σηματωρό" κλάδο του Ελληνικού Χρηματιστήριου, τον Τραπεζικό δηλαδή.

Θα χρειαστεί, επομένως, βελτιωμένη κινητικότητα στο πεδίο της επιτάχυνσης των ενεργειών απομείωσης των Τραπεζικών χαρτοφυλακίων από τα "κόκκινα" δάνεια, σε συνδυασμό με ένα πειστικό αφήγημα για τον τρόπο θωράκισης των ιδίων κεφαλαίων τους, που να αποκλείει την διάχυση σεναριολογίας για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις, ή άλλου τύπου ενέργειες, όπως συγχωνεύσεις μεταξύ των συστημικών Τραπεζών.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις συνεχίζουν να είναι επιβαρυντικές για τις Αγορές.

Ο Μάριο Ντράγκι δεν έπεισε με τις δηλώσεις του ότι η Ιταλία θα τα βρει με την Ε.Ε. και η απόφαση για ολοκλήρωση του κύκλου ενεργειών σε σχέση με την ποσοτική χαλάρωση είναι ενδεχόμενο να επανεξεταστεί.

Το "Brexit" παραμένει σε εκκρεμότητα για την Βρετανία και την Ευρώπη, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Η αποχώρηση Μέρκελ έτυχε μάλλον θετικής υποδοχής, σε πρώτη ανάγνωση, από τις Αγορές, όμως είναι μάλλον δύσκολο να δούμε ουσιαστική αλλαγή στη Γερμανική στάση, σε σχέση με μια διαφορετική ατζέντα στα Ευρωπαϊκά ζητήματα.

Και στις ΗΠΑ, η ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων των εταιρειών για το 3ο τρίμηνο, ακυρώνεται από τις δηλώσεις Trump για περαιτέρω αύξηση των δασμών εισαγομένων Κινεζικών Προϊόντων, στο βαθμό που δεν ευδοκιμήσουν οι συνομιλίες με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι. "Ωστόσο, οι αποδόσεις των ομολόγων δεν σηματοδοτούν ακόμη τη διαμόρφωση επιπέδων που να οδηγούν σε νέες μετατοπίσεις κεφαλαίων από τις μετοχές προς τα ομόλογα. Για την ώρα τουλάχιστον.

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας απομακρύνθηκαν από τα χαμηλά 20 μηνών σήμερα Τετάρτη 31/10, χάρη στην ανάκαμψη της Wall Street, παρόλο που οι επενδυτές παρέμειναν προσεκτικοί μετά τον Οκτώβριο, ο οποίος έφερε έντονες κάμψεις στις χρηματιστηριακές αγορές παγκόσμια.

Μια συρροή παραγόντων, από τις εντάσεις του εμπορίου των ΗΠΑ με την Κίνα ως στις ανησυχίες σχετικά με τα εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ και επίσης το τέλος των εύκολων χρημάτων για δανεισμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει προκαλέσει αυξημένη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας πρόσθεσε 1,05%, αλλά ήταν ακόμα σε καλό δρόμο για να μειωθεί κατά περίπου 11% αυτό το μήνα. Ο δείκτης είχε πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017 τη Δευτέρα, καθώς οι ανησυχίες για τα εταιρικά κέρδη βάρυναν σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές των ΗΠΑ.

Οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν άνοδο άνω του 1% την Τρίτη, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά τα κέρδη για τα blue chip τεχνολογίας και μεταφορικών μέσων, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τις φθηνότερες τιμές μετά την απότομη πρόσφατη ανάκαμψη των μετοχών.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε κατά 1,18% και ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο +1,35%, ενώ τα κέρδη έρχονται παρά τα αδύναμα δεδομένα για την εργοστασιακή δραστηριότητα αυτού του μήνα. Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,43%, ο KOSPI της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 0,74% και ο Nikkei της Ιαπωνίας προχώρησε 2,16%.

Ο δείκτης MSCI AC World, ο οποίος περιλαμβάνει μερικές μεγάλες αναδυόμενες αγορές εκτός από τις ανεπτυγμένες αγορές, υποχώρησε 8,5% αυτό το μήνα και έχει χάσει περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια χρηματιστηριακής αξίας. Ο μικρότερος δείκτης MSCI World μειώθηκε κατά 8,7% και εξαφάνισε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox News αργά τη Δευτέρα ότι σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με την Κίνα για το εμπόριο. Αλλά είπε επίσης ότι είχε δισεκατομμύρια δολάρια αξίας νέων δασμών έτοιμων να επιβληθούν εάν μια συμφωνία δεν ήταν δυνατή.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο σε υψηλά τριών εβδομάδων στα 113,330 γιεν.

Το ευρώ άλλαξε ελάχιστα στα  1,1345 δολάρια μετά από απώλεια -0,25% την προηγούμενη ημέρα. Μια βουτιά κάτω από τα 1,1336 θα οδηγήσει το ενιαίο νόμισμα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα