«Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην πειρατεία λογισμικού

Οικονομικές απώλειες 125 εκατ. ευρώ
Τρίτη, 23 Μαΐου 2006 09:52

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μελέτη της IDC για το 2005, το 35% του λογισμικού που εγκαταστάθηκε πέρυσι σε Η/Υ παγκοσμίως ήταν παράνομο, όπως ανακοίνωσε η Business Software Alliance.

Ωστόσο, θετική πρόοδος παρατηρήθηκε σε ορισμένες οικονομικά αναπτυσσόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης και καθώς και στην Αφρική, την Κίνα, τη Ρωσία και την Ινδία. Η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως σε ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και την καταστολή της πειρατείας.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό πειρατείας ανέρχεται στο 64% σημειώνοντας οικονομικές απώλειες της τάξεως των 125 εκ. Ευρώ ($157 εκ). Κατέχοντας για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα δεν κατάφερε να μειώσει το ποσοστό πειρατείας, αποτελώντας μαζί με την Ιταλία, τις μόνες δύο χώρες που έχουν περισσότερο από 50% διακίνηση παράνομου λογισμικού.

Αξίζει επίσης να τονισθεί ότι το αυξημένο κατά δύο μονάδες ποσοστό της Ελλάδας υπερβαίνει κατά πολύ τόσο το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (28 ποσοστιαίες μονάδες) όσο και αυτόν των χωρών της Μέσης Ανατολής (7 ποσοστιαίες μονάδες). Το παράδειγμα οικονομικά ασθενέστερων χωρών όπως ενδεικτικά αναφέρεται η Λετονία, η Λιθουανία η Κροατία και η Ουγγαρία που παρουσίασαν μείωση στην πειρατεία, αποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις που αναγνωρίζουν το πρόβλημα μπορούν με τις σωστές ενέργειες να συμβάλουν στην υγιή ανάπτυξη του τεχνολογικού κλάδου.

Από τις 97 χώρες στις οποίες διεξήχθη η μελέτη, οι περισσότερες από τις μισές (51) παρουσίασαν μείωση και 19 μόνο αύξηση των ποσοστών πειρατείας. Ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας παρέμεινε σταθερός από το 2004 στο 2005 καθώς ανεπτυγμένες αγορές όπως η Αμερική, η Δυτική Ευρώπη, η Ιαπωνία και ορισμένα Ασιατικά κράτη εξακολουθούν να κυριαρχούν στην αγορά λογισμικού με το μεικτό ποσοστό πειρατείας να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο.

Μείωση στην πειρατεία παρατηρήθηκε επίσης σε 19 από τις 26 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής με πτώση 2 ή και περισσότερων ποσοστιαίων μονάδων σε 12 από αυτές. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η πειρατεία λογισμικού μειώθηκε σε 15 από τις 18 χώρες που μελετήθηκαν στην φετινή έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί οτι η Ουκρανία παρουσίασε 6 ποσοστιαίες μονάδες μείωση, δηλαδή από 91% κατέβηκε στο 85%.

Θετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες όπως, Ρωσία, Ινδία και Κίνα. Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ρωσία παρουσίασαν πτώση 4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2004, ενώ το ποσοστό πειρατείας της Ινδίας μειώθηκε κατά 2%. Σύμφωνα με τον κ. Holleyman «για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κίνα σημειώθηκε μείωση στην πειρατεία παρά τη ραγδαία ανάπτυξη στην αγορά των προγραμμάτων λογισμικού».

Οικονομικές απώλειες

Οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζονται σε $34 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως των $1,6 δισ. από το 2004. Σε χώρες με μεγάλες αγορές λογισμικού, τα συγκριτικώς χαμηλά ποσοστά πειρατείας μπορεί να αποφέρουν τεράστιες απώλειες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ που κατέχουν το χαμηλότερο ποσοστό πειρατείας (21%) παγκοσμίως, διαπιστώθηκαν απώλειες της τάξεως των $6,9 δισ. Στις χώρες με τις υψηλότερες οικονομικές απώλειες συγκαταλέγονται η Κίνα με $3,9 δισ., με ποσοστό πειρατείας 86% και η Γαλλία με 47% και απώλειες που εκτιμώνται στα $3,2 δισ.

Σε προηγούμενη έρευνα των IDC/BSA διαπιστώθηκε οτι εάν το παγκόσμιο ποσοστό πειρατείας μειωνόταν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και έφθανε στο 25%, θα προσέφερε 2.4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, αποφέροντας $400 δισ. στην ανάπτυξη της οικονομίας και $67 δισ. σε φορολογικά έσοδα. Στην Ελλάδα εκτιμάται οτι η πτώση του δείκτη 10 ποσοστιαίες μονάδες θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας κατά 351 εκ. ευρώ, θα δημιουργήσει 1300 νέες θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 223 εκ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα