Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών στη Wall Street, που έσβησαν τα κέρδη των Dow Jones και S&P 500 και βύθισαν σε φάση διόρθωσης τον Nasdaq εξελίσσονται σε ένα τσουνάμι, που σαρώνει και τις ασιατικές αγορές. Τα ασιατικό ταμπλό δείχνουν βαθύ κόκκινο σήμερα το πρωί, μετά την χθεσινοβραδινή βουτιά των αμερικανικών δεικτών, ενώ το κλίμα προβλέπεται να είναι αρνητικό και στις ευρωπαϊκές.
Τι είναι τόσο τρομαχτικό σε έναν κόσμο που αναπτύσσεται δυναμικά; Το τέλος του φθηνού δανεισμού με την Fed να αυξάνει αισθητά τα επιτόκια, αλλά και ένας εμπορικός πόλεμος, που δεν θα μπορούσε για πολύ να αφήνει αλώβητες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Κυριαρχεί πλέον η αίσθηση ότι ανάπτυξη και εταιρική κερδοφορία έχουν κορυφωθεί και δεν μπορούν παρά να ακολουθήσουν την κατιούσα. Το ίδιο θα συμβεί αναπόφευκτα και με τα χρηματιστήρια. Έχει άλλωστε προηγηθεί ένα πάρτι εννέα ετών, που δεν μπορεί παρά να εξάντλησε κάποιους από τους συμμετέχοντες.
Σήμερα, Πέμπτη, οι επενδυτές στην Ασία ξύπνησαν για να δουν την βουτιά των 600 μονάδων του Dow και να λάβουν τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων. Ο Nikkei 225 στις 07:35 καταγράφει πτώση 3,25%. Τις πιέσεις στον ιαπωνικό δείκτη εντείνει η ανατίμηση του γιεν, που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων. Το ακριβό νόμισμα πυροδοτεί αιμορραγία των εξαγωγικών μετοχών, όπως αυτών των αυτοκινητοβιομηχανιών ή των κολοσσών ηλεκτρονικών ειδών. Ακολουθεί με πτώση 1,9% ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ στο -1,5% είναι και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη.
Ο ασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific καταγράφει απώλειες άνω του 9% από τις αρχές Οκτωβρίου, με τον μήνα να εξελίσσεται στον χειρότερο από το Φεβρουάριο του 2009. Έχει πλέον βουλιάξει για τα καλά όχι απλά σε διόρθωση (που σημαίνει πτώση 10% από το ζενίθ έτους), αλλά σε bear market, με απώλειες άνω του 20% από το εφετινό ρεκόρ του.
Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται άκρως επώδυνος και για τους αμερικανικούς δείκτες. Μετά τη χθεσινή πτώση κατά 4,4% (τη μεγαλύτερη ημερήσια από τον Αύγουστο του 2011), ο Nasdaq απέχει περισσότερο από 10% από το πρόσφατο ρεκόρ του. O δείκτης στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικές μετοχές έχει υποχωρήσει 11% τον τελευταίο μήνα. Σφυροκόπημα έχει δεχθεί και ο Dow με τα 30 βαριά χαρτιά, o οποίος απέχει πλέον 8,4% από το ιστορικό ρεκόρ της 3ης Οκτωβρίου και 0,5% από τα επίπεδα, στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους. 9,4% χαμηλότερα από το ζενίθ της 20ης Σεπτεμβρίου κινείται και ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπευτικός των αμερικανικών μετοχών.
Toν τελευταίο μήνα τη χειρότερη επίδοση όλων εμφανίζει ο κλάδος πρώτων υλών. Απέχει πλέον 19% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, την ώρα που εκείνος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας απέχει μόλις 5%. Μεγάλες είναι επίσης οι απώλειες για τους κλάδους τραπεζών και ενέργειας.