Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε μήνας για γερά νεύρα, με τους δείκτες στη Wall Street, που δίνουν συνήθως την κατεύθυνση και στις άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη, να θυμίζουν τρενάκι του τρόμου. Oι εκτιμήσεις των ειδικών δεν είνα ενθαρρυντικές, με την Bank of America να προειδοποιεί τους επενδυτές ότι η έντονη αυτή μεταβλητότητα μπορεί να είναι η «νέα κανονικότητα» έως και το 2021. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έρθει πιθανότατα και η μεγάλη διόρθωση.
Ήδη τα σήματα κινδύνου για bear market- πτώση 20% από το ζενίθ του έτους- πληθαίνουν. Οι 14 από τους 19 δείκτες bear market, δηλαδή το 74%, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, όπως μεταδίδει το CNN Money επικαλούμενο έκθεση της BofA.
REUTERS
Μεταξύ αυτών και η εκτίναξη του δείκτη μεταβλητότητας VIX πάνω από τις 20 μονάδες. Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν από τις πλέον χαρακτηριστικές, με τον Dow Jones να κάνει ενδοσυνεδριακά βουτιά άνω των 500 μονάδων, για να ολοκληρώσει τελικά τη συνεδρίαση στο +0,5%. Είχαν προηγηθεί συνεδριάσεις μεγάλων ρευστοποιήσεων και θεαματικών ανακάμψεων, που προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς.
H μαρτυρία του Ματ Φόρεστερ, διευθυντή επενδύσεων της Lockwood Advisors, που ανήκει στην BNY Mellon, στη Wall Street Journal είναι αποκαλυπτική. Όταν ξύπνησε την Τρίτη είδε τους δείκτες των futures της Wall Street να βυθίζονται. Είχε προγραμματίσει ταξίδι στο Σιάτλ και όταν κατέβηκε από το αεροπλάνο δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι απώλειες είχαν εξανεμιστεί. «Φτάνω στο γραφείο μου κάθε ημέρα πριν ξημερώσω για να προετοιμαστώ για το νέο roller coaster» ομολογεί και ο Τόμας ντι Γκάλομα γενικός διευθυντής της Seaport Global.
REUTERS
Πού οφείλεται αυτή η συνεχής εναλλαγή βουτιάς και αλμάτων; Οι επενδυτές έχουν να ζυγίσουν αντικρουόμενα μηνύματα και αυτό αποδεικνύεται δύσκολο. Από τη μία βλέπουν την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και την εταιρική κερδοφορία να ανθεί. Παράλληλα οι τράπεζες κρατούν τις στρόφιγγες ανοιχτές και τα επίσημα χείλη εμφανίζονται αισιόδοξα. Από την άλλη ξέρουν πολύ καλά ότι η εποχή του φθηνού δανεισμού φτάνει στο τέλος της (γίνεται φανερό στις αγορές ομολόγων), βλέπουν την αιμορραγία των αναδυόμενων αγορών, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις προειδοποιήσεις αμερικανικών κολοσσών για τον αντίκτυπο των δασμών (που δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός, αλλά δεν θα αργήσει) και ακούν τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι για τις υπερβολικά υψηλές αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών. Οι συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ στη FED επίσης δεν βοηθούν στην ηρεμία, καθώς μαρτυρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φοβάται πως οι επιτοκιακές αυξήσεις θα φέρουν απότομη προσγείωση.
REUTERS
Και κάπως έτσι ο Nasdaq οδεύει προς την χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο του 2016 και ο Dow αναζητεί συνεχώς κατεύθυνση.
Ο πιο ενδεικτικός δείκτης των αμερικανικών μετοχών είναι ο S&P 500. Και εδώ τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. O δείκτης συνολικά δεν είναι ακόμη σε φάση διόρθωσης, η οποία σηματοδοτείται από μία πτώση τουλάχιστον 10% από το πιο πρόσφατο ρεκόρ. Ωστόσο τα 3/4 των μετοχών τους βρίσκονται ήδη σε αυτό το στάδιο. Αυτό που τον «σώζει» είναι ότι κολοσσοί, με μεγαλύτερο βάρος στο δείκτη, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters συνολικά 353 μετοχές του δείκτη έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον 10% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Εξ αυτών οι 179 εμφανίζουν απώλειες άνω του 20%, δηλαδή είναι όχι απλά σε διόρθωση, αλλά σε bear market.
REUTERS
Στον αντίποδα η Apple, που έγινε η πρώτη εταιρεία αξίας υψηλότερης του 1 τρισ. δολ., απέχει μόνο 4,6% από το ιστορικό ρεκόρ της. Αν βέβαια αναλογιστεί κανείς ότι αυτό κατεγράφη στις 3 Οκτωβρίου, η διόρθωση δεν αποκλείεται να έρθει σύντομα.
Στη συνεδρίαση της Τρίτης οι μεταποιητικές βιομηχανίες ήταν μεταξύ των μεγάλων ηττημένων, καθώς η προειδοποίηση της Caterpillar για τον αντίκτυπο των δασμών τρόμαξε.
REUTERS
Συνολικά τον Οκτώβριο τη χειρότερη επίδοση όλων εμφανίζει ο κλάδος πρώτων υλών. Απέχει πλέον 19% από τα υψηλά 52 εβδομάδων, την ώρα που εκείνος των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας απέχει μόλις 5%.
Σε επίπεδο εταιρειών στο στρατόπεδο των αρνητικών πρωταγωνιστών, που έχουν βυθιστεί σε bear market, συναντάμε τις Wynn Resorts και Western Digital (και οι δύο με μεγάλη έκθεση στην Κίνα), όπως επίσης τις Nektar Therapeutics και Newell Brands.