Συντάξεις: «Ενα σενάριο» πολλές αντιδράσεις

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 09:35
UPD:09:39
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Από την έντυπη έκδοση 

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν δύο σενάρια για την άρση των περικοπών των συντάξεων, άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2019.  

Αντικρούοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε: «Το σενάριο είναι ένα», δηλαδή «το σενάριο βάσης συν τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση». Το αποτέλεσμα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Εξήγησε, μάλιστα, ότι από αυτή τη χρονιά και στο εξής η μορφή του προσχεδίου των προϋπολογισμών όλων των κρατών θα περιλαμβάνει τα κύρια δημοσιονομικά μεγέθη, όπως θα διαμορφώνονταν εάν δεν υπήρχε καμία δημοσιονομική παρέμβαση. Από την πλευρά του όμως ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας αντέτεινε ότι και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης μίλησε για δύο σενάρια, στη γνώμη που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο. «Κάνει λάθος» απάντησε ο κ. Χουλιαράκης, για να σχολιάσει ο κ. Σταϊκούρας: «Βρείτε τα μεταξύ σας». 

Ο κ. Σταϊκούρας άσκησε, πάντως, έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική της με αφορμή το προσχέδιο του προϋπολογισμού, καταγγέλλοντας ότι «η χώρα δεν έχει βγει ουσιαστικά από το μνημόνιο. Η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, τελεί υπό αυξημένους περιορισμούς» σημείωσε. Έχει προ-νομοθετήσει μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια. Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι «έχει δεσμεύσει τη χώρα στην επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για πολλά χρόνια». 

Αυστηρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησαν και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Γιάννης Κουτσούκος της ΔΗΣΥ συντάχθηκε με τη θέση του εισηγητή της Ν.Δ. ότι η χώρα παραμένει σε καθεστώς μνημονίου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έφερε «ακραία λιτότητα». 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα