Πώς διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις ΕΤΕ - Gongbao

Προς αναζήτηση εναλλακτικών
Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 09:37
UPD:09:38
Eurokinissi/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο βασικός λόγος που επικαλείται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ είναι πως υπάρχει προβληματισμός για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τελικώς η τράπεζα δεσμεύεται να εξετάσει άλλες λύσεις. 

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σε τείχος προσέκρουσαν οι διαπραγματεύσεις ΕΤΕ και Gongbao για την Εθνική ΑΕΕΓΑ. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων που ανακοινώθηκε χθες από την Εθνική Τράπεζα προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Gongbao που προειδοποιεί με δικαστικά αντίμετρα. Κλείνει λοιπόν όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο κεφάλαιο για την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς η μητρική τράπεζα ανακοίνωσε πως σταματάει τις διαπραγματεύσεις με τον κινεζικό όμιλο.

Ο βασικός λόγος που επικαλείται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕ είναι πως υπάρχει προβληματισμός για την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής. Τελικώς η τράπεζα δεσμεύεται να εξετάσει άλλες λύσεις. 

Μέσα στις λύσεις που είχε αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν ήταν και η έκδοση IPO. Επειδή ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως η τράπεζα θα μπορέσει να αντλήσει τα κεφάλαια που επιθυμεί από την πώληση θα κοιτάξει και μια νέα διαδικασία πώλησης, είτε μέσα από διαγωνισμό είτε μεμονωμένα. Η τράπεζα από την εξέλιξη κερδίζει ένα κάποιο χρονικό διάστημα για να κινηθεί.

H ανακοίνωση της Εθνικής αναφέρει: «Σε συνέχεια της από 8.6.2018 ανακοίνωσης αναφορικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "Η ΕΘΝΙΚΗ", η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. ("ΕΤΕ") ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι μετά από την εξέταση και αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών της δεσμευτικής προσφοράς της Gongbao Group για την Εθνική Ασφαλιστική, συμπεριλαμβανομένης και της αβεβαιότητας επιτυχούς ολοκλήρωσης της συναλλαγής, αποφάσισε να μην προβεί σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον υποψήφιο επενδυτή. Η ΕΤΕ δεσμεύεται στη διερεύνηση εναλλακτικών επιλογών αναφορικά με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης όπως συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα ενημερώσει τους επενδυτές αντιστοίχως σε εύθετο χρόνο».

Κόντρα

Την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας ακολούθησε ανακοίνωση της Gongbao η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Δ.Σ. της ΕΤΕ αποφάσισε μονομερώς να σταματήσει κάθε συζήτηση με την Gongbao Financial Holdings Limited σχετικά με τη διαδικασία πώλησης της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Γενικών Ασφαλίσεων "Η ΕΘΝΙΚΗ". Θεωρούμε ότι η απόφαση και λόγοι λήψης της είναι αβάσιμοι».

H κινεζική εταιρεία χαρακτηρίζει σκάνδαλο την εξέλιξη, το δεύτερο μετά την EXIN και αποδίδει ευθύνες και στον κ. Μυλωνά. «Πρέπει να σημειωθεί ότι, σε πλήρη αντίθεση με την υπόθεση EXIN στις ΗΠΑ, η ΕΤΕ χρειάστηκε μόλις 31 ημέρες για να αποδεχτεί την εξωπραγματική προσφορά της EXIN και να εκτελέσει τα έγγραφα της συναλλαγής, παρά το γεγονός ότι η EXIN ουσιαστικά δεν διέθετε τα κεφάλαια για την εκτέλεση της συναλλαγής τη στιγμή εκείνη. Ως εκ θαύματος, η ΕΤΕ περίμενε υπομονετικά για εννέα μήνες προτού διαφανεί η αδυναμία της EXIN να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Η EXIN αποσύρθηκε χωρίς συνέπειες και η ΕΤΕ αποδέχτηκε το γεγονός αυτό χωρίς να λάβει οιαδήποτε αποζημίωση» αναφέρει η ανακοίνωση της Gongbao.

Η Gongbao χαρακτηρίζει το εν λόγω έργο ως ακρογωνιαίο λίθο της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ Ελλάδος και Κίνας και καταλογίζει ευθύνες για την «περιφρόνηση» όπως λέει της αξιοσέβαστης προσφοράς της για 350 εκατ. ευρώ μετρητοίς, μαζί με τραπεζικό δάνειο έως 450 εκατ. ευρώ που θα αναλάμβανε η ICBC, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους παγκοσμίως. 

«Διατηρούμε το δικαίωμα να κινηθούμε δικαστικώς» καταλήγει η ανακοίνωση.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα