Επέστρεψε η αισιοδοξία

Κέρδη για δεύτερη ημέρα
Σάββατο, 27 Μαΐου 2006 00:01

ΚΕΡΔΗ για δεύτερη ημέρα κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς επέστρεψε η αισιοδοξία στους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία θα τρέξει με αρκετή ταχύτητα, ώστε να διατηρήσει την ανάπτυξη των εταιρικών κερδοφοριών. Ανακούφιση και στη Wall Street όπου οι δείκτες διευρύνθηκαν τα κέρδη τους ύστερα από δύο ζημιογόνες εβδομάδες.

Οι ταύροι κινήθηκαν με κεκτημένη ταχύτητα, αντλώντας αισιοδοξία από την ανακοίνωσε ενθαρρυντικών οικονομικών αναφορών στις ΗΠΑ που άμβλυναν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οικονομική επιβράδυνση.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 1,8% στις 1.324,2 μονάδες, απέχοντας 5% από τα υψηλότερα πενταετίας των 1.407,52 μονάδων που άγγιξαν στις 11 Μαΐου.

Οι ανησυχίες για τα αμερικανικά επιτόκια και τον πληθωρισμό ταρακούνησαν τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τις προηγούμενες δύο εβδομάδες αλλά τα αμερικανικά στοιχεία ενίσχυσαν την αντιπαράθεση για το εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για να ελέγξει τυχόν ανατιμήσεις. Στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των εταιρικών κερδοφοριών καθιστά ελκυστικές τις μετοχές.

Κέρδη αποκόμισε η Unilever καθώς η Deutsche Bank συνέστησε αγορά των μετοχών της, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια της κερδοφορίας της διευρύνονται. Επίσης οι ThyssenKrupp και Corus Group κινήθηκαν ανοδικά, ευνοημένες από τη φημολογία περί εξαγοράς.

Στον αντίποδα, η Arcelor υποχώρησε καθώς η χαλυβουργική συμφώνησε να εξαγοράσει τη ρωσική Severstal, προκειμένου να εμποδίσει εχθρική προσφορά για εξαγορά της από την Mittal Steel.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 10% το διάστημα 10-22 Μαΐου, ενώ σήμερα ενισχύθηκε κατά 2% στις 323,17 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας τα κέρδη του ήταν της τάξης του 1,4%.

Οι δείκτες ενισχύθηκαν χθες και στις 18 δυτικοευρωπαϊκές αγορές, ένδειξη ότι τα χαμόγελα επιστρέφουν στο σύνολο της Ευρώπης. Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 1,4%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2% και στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 1,9%.

Ο Nikkei αυξήθηκε κατά 1,77% στις 15.970,76 μονάδες χάνοντας για την εβδομάδα 1,14%.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα