Με απώλειες στην αρχή της εβδομάδας

Νέα στοιχεία για επιτόκια αναμένουν οι επενδυτές
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 00:01

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην πρώτη συνεδρίασης της εβδομάδας, καθώς οι αναφορές που έδειξαν την υψηλότερη καταναλωτική εμπιστοσύνη της τελευταίας τετραετίας στη Γερμανία απέτυχαν να αμβλύνουν τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Ο Nikkei βρέθηκε στο κόκκινο, χάνοντας αρχικά κέρδη, ενώ κλειστή παρέμεινε η Wall Street λόγω αργίας.

Οι ςπενδυτές αναμένουν νέα στοιχεία ώστε να γίνει πιο προβλέψιμη η προοπτική των επιτοκίων, καθώς θα δουν το φως της δημοσιότητας σημαντικά οικονομικά στοιχεία την τρέχουσα εβδομάδα.

Οι ανησυχίες για πληθωρισμό και επιτόκια, που οδήγησαν σε απώλειες 6% τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τις δύο προηγούμενες εβδομάδες από τα υψηλότερα πενταετίας, συνέχισαν να επηρεάζουν την ψυχολογία των επενδυτών παρά τη σημαντική ανάκαμψη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έχασε 0,14%, στις 1.322,45 μονάδες, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.755,02 μονάδες με απώλειες 0,58%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.015,32 μονάδες με πτώση 0,59%, ενώ στο Λονδίνο το χρηματιστήριο δεν λειτούργησε.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν μετοχές από τον κλάδο της κοινής ωφέλειας, καθώς και χρηματοοικονομικοί τίτλοι, που είναι πιο ευαίσθητοι στις μεταβολές των επιτοκίων.

«Ολα τα μάτια είναι ''στραμμένα'' στις οικονομικές εκθέσεις και στα πρακτικά της Φέντεραλ Ριζέρβ που θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο Μαριάνο Σάντσο, στέλεχος της Riva y Garcia Gestion στη Βαρκελώνη, προσθέτοντας ότι «οι επενδυτές ανησυχούν για την πορεία των επιτοκίων».

Στην αγορά παραγώγων τα στοιχήματα των επενδυτών δείχνουν πιθανότητες 56% ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα έναντι πιθανοτήτων 20% στις αρχές του Μαΐου και 62% την προηγούμενη εβδομάδα.

Απώλειες 0,5% κατέγραψε η μετοχή της Michelin & Cie μετά το θάνατο του διευθύνοντος συμβούλου της σε δυστύχημα.

Στον αντίποδα, η πετρελαϊκή Lundin Petroleum, με έδρα τη Στοκχόλμη, ενισχύθηκε κατά 6,4% μετά τη συμφωνία που υπέγραψε για την αγορά μιας καναδικής εταιρείας αντί 700 εκατ. δολαρίων.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα