Folli Follie: Μπλόκο στους λογαριασμούς Κουτσολιούτσου

Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών - Κοινοποιήθηκε σε τράπεζες, χρηματιστηριακές
Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 11:22
UPD:11:36
ffgroup.com

Από την έντυπη έκδοση

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Λίγες ώρες μετά τις διαδοχικές ανακοινώσεις του Folli Follie Group και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με αιχμή τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εισηγμένης για το 2017, με την Ε.Κ. να τονίζει ότι «παρά τα σημαντικά ευρήματα του πορίσματος της Alvarez & Marsal, η εταιρεία δεν συμμορφώνεται», βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, με το οποίο δεσμεύονται οι λογαριασμοί της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του Δ.Σ., προοιωνίζεται ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων στην πολύκροτη υπόθεση.

Ήδη το βούλευμα μελετούν από χθες το βράδυ οι πιστώτριες τράπεζες, οι κινήσεις των οποίων αναμένονται άμεσες. Εξάλλου, σε συνέχεια του αιτήματος του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση της Folli Follie, το βούλευμα για τη δέσμευση των λογαριασμών και των θυρίδων των μελών του Δ.Σ. της εισηγμένης απεστάλη τόσο σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και σε χρηματιστηριακές εταιρείες που έχουν εύλογο ενδιαφέρον για το θέμα. Το επίκεντρο μετατοπίζεται στο πώς θα δρομολογηθούν οι κινήσεις των ομολογιούχων, αλλά και οι αποφάσεις των τραπεζών, που μέχρι χθες τηρούσαν στάση αναμονής όντας με το... δάχτυλο στη σκανδάλη για τη μεταβίβαση ενεχύρων (π.χ. του 10% της FF Group στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων attica, το οποίο δεν «προστατεύεται» από τα προληπτικά μέτρα με βάση την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών).

Οι έλεγχοι

Εν τω μεταξύ, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η χθεσινή δικαστική εξέλιξη ήρθε σε συνέχεια της προσπάθειας της εισηγμένης να «γλιτώσει» τον πλήρη έλεγχο με τον έκτακτο, τον οποίο είχε ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με αίτημά της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (στις 3/7 και βάσει του άρθρου 40, παρ. 1, περ. (β) και παρ. 2 του κ.ν. 2190/1920). Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωσή της για τα τεκταινόμενα συντηρούσε μια ασαφή εικόνα σε σχέση με το θέμα του ορκωτού ελεγκτή που θα υπογράψει την έκθεση ελέγχου για τις οικονομικές καταστάσεις του 2017.

Η FF Group προσήλθε στο Μονομελές Πρωτοδικείο (2/10) δηλώνοντας ότι συναινεί με τον διορισμό ελεγκτών για την πραγματοποίηση του ελέγχου που έχει ζητηθεί από την Ε.Κ., αναφέροντας μάλιστα ότι η εποπτική αρχή δήλωσε διά του πληρεξουσίου δικηγόρου της ότι «δεν επιθυμεί τον διορισμό της Ernst & Young ως ελεγκτή». Έτσι... πέταξε το μπαλάκι στο δικαστήριο για τον ορισμό ελεγκτών για το σύνολο των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017. 

Η Ε.Κ. αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της εισηγμένης, ξεκαθαρίζοντας ότι ο έκτακτος έλεγχος που ζήτησε σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι την κάλεσε από τις 7/5/2018 να αναθέσει σε διεθνή ελεγκτικό οίκο τον πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του 2017.

Η εισηγμένη ενημέρωσε στις 14/5/2018 ότι ανέθεσε στην Ernst & Young τον επανέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων 2017. Ανέθεσε, επίσης, τη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, δηλαδή επί συγκεκριμένων κονδυλίων των ενοποιημένων οικονομικών της καταστάσεων, στην Ernst & Young, καθώς και τη διενέργεια δικανικής έρευνας στην Alvarez & Marsal.

Η Ε.Κ. τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι, με την παράδοση της έκθεσης της Alvarez & Marsal, κάλεσε τη Folli Follie ήδη στις 28/9/2018, εν όψει και της προγραμματισμένης για τις 10/10/2018 γενικής συνέλευσης, να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, μεταξύ άλλων, σχετικά με:

α) το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της Ernst & Young αναφορικά με τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου,

β) την ημερομηνία δημοσιοποίησης της αναμορφωμένης ετήσιας οικονομικής έκθεσης για τη χρήση του 2017.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώνει ότι η εταιρεία, παρά τα σημαντικά ευρήματα της Alvarez & Marsal, συνεχίζει να μη συμμορφώνεται και για τον λόγο αυτόν επαναλαμβάνει την απαίτησή της, η οποία είχε διατυπωθεί με σαφήνεια ήδη από τις 7/5/2018, για τη διενέργεια του πλήρους ελέγχου των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017 από την ελεγκτική εταιρεία που έχει ορίσει η Folli Follie AEBTE».

Η Ernst & Young

Αναδεικνύονται, όμως, κάποια ερωτήματα σχετικά με το έργο που έχει αναλάβει η ΕΥ και το μέρος του έργου που έχει σήμερα ολοκληρωθεί. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, είχε πει ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι σε συγκεκριμένα κονδύλια της Folli Follie θα ξεκινούσαν άμεσα, ενώ η έκθεσή του θα δημοσιοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της δικανικής - εγκληματολογικής έρευνας της Alvarez & Marsal, που αναμένεται άμεσα. 
Άρα η ΕΥ έχει αναλάβει συγκεκριμένο έργο. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από την εισηγμένη, εκτός από τον διορισμό ορκωτού ελεγκτή για πλήρη έλεγχο, και έκτακτο έλεγχο μέσω της αίτησής της στο Μονομελές Πρωτοδικείο, ενέργεια που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της εν λόγω χρήσης. «Για τον λόγο αυτόν προτάθηκε να διενεργηθεί από διαφορετική ελεγκτική εταιρεία», τονίζει η Ε.Κ. απαντώντας ουσιαστικά στην αναφορά που έκανε η FF Group στη δική της ανακοίνωση ότι «η Ε.Κ. δεν επιθυμεί τον διορισμό της Ernst & Young ως ελεγκτή». Πληροφορίες, πάντως, θέλουν τον εκπρόσωπο της Ε.Κ. στο δικαστήριο να καλείται να ονοματίσει συγκεκριμένες ελεγκτικές εταιρείες που θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο και να δίνει την απάντηση «KPMG, PwC και Grant Thornton».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα