Ιταλία: Aμφισβητούν την κυβέρνηση, Ελεγκτικό Συνέδριο και αγορές

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 17:12
UPD:17:18
REUTERS/LEONHARD FOEGER

Τις αγορές, που σηκώνουν το κόστος δανεισμού της στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν πέντε ετών, αλλά και τις ενδοκυβερνητικές αποκλίσεις σε ύφος και στρατηγική καλείται να αντιμετωπίσει η Ιταλία. Ο υπουργός Οικοονομικών, Τζιοβάνι Τρία, που δεσμεύθηκε σήμερα να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να αποτρέψει την διόγκωση των spread των ομολόγων, κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Και οι δύο ωστόσο ευελπιστούν να πείσουν τους επενδυτές να μην εγκαταλείψουν την Ιταλία.  

Ο αρχηγός της Λέγκας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διεμήνυσε εκ νέου σε δημοσιογράφους, τους οποίους συνάντησε στη Λιόν της Γαλλίας ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον προϋπολογισμό», εμφανιζόμενος αποφασισμένος για σύγκρουση έως τέλους με τις Βρυξέλλες, που προβλέπεται να απορρίψουν το σχέδιο ως έχει και να ζητήσουν τροποποιήσεις. 

Στο μέτωπο των ομολόγων η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σκαρφάλωσε σήμερα προς στιγμήν πάνω και από το 3,7%, με το spread έναντι των γερμανικών σε υψηλά πέντε ετών και έναντι των ισπανικών σε υψηλά 20 ετών. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο Σαλβίνι τόνισε ότι «οι σοβαροί οικονομικοί παράγοντες θα επενδύσουν στην Ιταλία, όταν θα έχουν διαβάσει τον προϋπολογισμό και θα καταλαβαίνουν ότι θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα φορολογικά βάρη». 

Πριν όμως πειστούν οι επενδυτές θα πρέπει ίσως να πειστεί και το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας, το οποίο σε σημερινή ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «υπερβολικά αισιόδοξες» τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης. 

Συμφωνούν ξένοι αναλυτές, όπως της Capital Economics, που σε πρόσφατη έκθεσή τους υπολογίζει ότι τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης θα προσθέσουν στους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019 περίπου 0,4 εκατοστιαίες μονάδες και όχι 0,8 όπως θέλει η κυβέρνηση. Μάλιστα προειδοποιεί ότι αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το υψηλότερο κόστος δανεισμού για κράτος και επιχειρήσεις. Το πραγματικό όφελος θα είναι μόλις 0,2 μονάδες. 

Βλέπει ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,2% το 2019 έναντι 1% φέτος. Η Ρώμη ελπίζει σε 1,5% φέτος και 2,3% την επόμενη χρονιά. Και στη βάση αυτή της εκτίμησης στηρίζει το σενάριο μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

naftemporiki.gr 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα