Σφυροκόπημα στα ομόλογα, παρά το «ό,τι χρειαστεί» του Τρία

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 15:12
UPD:15:22
EPA/MATTEO BAZZI

Οι Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο έχουν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες υποστηρίξει ότι δεν τους ενδιαφέρουν τα spread. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ωστόσο, ανησυχεί βλέποντας τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων στα ύψη και το spread έναντι γερμανικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά πέντε και είκοσι ετών αντίστοιχα. 

«Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε το spread (έναντι του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου) σε επίπεδα, που θα αντανακλά τα πραγματικά θεμελιώδη της οικονομίας. Εάν ανέβει στις 500 μονάδες, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί» υπογράμμισε ο Τρία, ο οποίος νωρίτερα με την ομιλία του στη Βουλή  δεν πέτυχε να κάμψει, αλλά μάλλον ενέτεινε τους φόβους των επενδυτών. 

«Εάν όλοι αρχίσουν να πωλούν, θα έχουμε εκροές κεφαλαίων και μία σοβαρή κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Αντιμέτωπη με μία πιστωτική κρίση η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι χρειαστεί, όπως έκανε και ο Ντράγκι» συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος βεβαίως στην περίφημη δήλωση με την οποία ο επικεφαλής της ΕΚΤ στήριξε έναντι των επιθέσεων το ευρώ. 

Αυτή τη στιγμή το spread ιταλικών- γερμανικών ομολόγων κινείται πάνω από τις 310 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς απογειώθηκε σήμερα έως και το 3,71%, σύμφωνα με το Bloomberg και αυτή την ώρα (15:05 ώρα Ελλάδος) κινείται στο 3,68%. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2014. Η διαφορά του από την απόδοση του ισπανικού δεκαετούς, που κινείται στο 1,64% είναι η υψηλότερη από το 1998, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. 

Οι ιταλικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με την όλη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό για τις τράπεζες, αλλά και την προειδοποίηση του ΔΝΤ για τις μεγάλες δημογραφικές προκλήσεις και τις χαμηλές πτήσεις που περιμένουν σε λίγα χρόνια την ελληνική οικονομία, οδηγούν την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς στο 4,69%, έναντι κλεισίματος στο 4,64% χθες. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου αναφοράς έχει ενισχυθεί κατά περίπου 40 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα, αν και εξακολουθεί να είναι ενενήντα μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.  

Την εικόνα διεθνώς συμπληρώνει η νέα άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων 10ετους διάρκειας, πάνω από το 3,25%- επίπεδα που είχε να συναντήσει από το 2011. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα