IW: Πλήγμα άνω του 3 δισ. ευρώ ετησίως για τις γερμανικές επιχειρήσεις, σε περίπτωση no deal

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 11:39
UPD:11:43
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Επώδυνο όχι μόνο για τις βρετανικές, αλλά και για τις γερμανικές επιχειρήσεις θα ήταν ένα σκληρό Brexit, όπως προειδοποιεί το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου της Κολωνίας υπολογίζουν ότι στο δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, στο οποίο δεν θα υπάρξει ουσιαστικά συμφωνία για την εμπορική σχέση των δύο πλευρών, οι γερμανικές επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με επιπλέον δασμούς άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη Βρετανία θα κάνουν «βουτιά» έως και 57%. 

Όπως εξηγεί το IW το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθεί η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας της Γερμανίας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 800.000 υπαλλήλους στη χώρα. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα δεχθεί το 60% των επιπρόσθετων δασμών. 

Σύμφωνα με το γερμανικό ινστιτούτο περίπου το 5% του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από το εμπόριο με τη Βρετανία, η οποία είναι ο τρίτος πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για τις γερμανικές επιχειρήσεις. 

Το IW καλεί υπό τις συνθήκες αυτές τους πολιτικούς να καταβάλλουν προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Υπενθυμίζεται ότι έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit, για τις 17-18 Οκτωβρίου. 

naftemporiki.gr  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα