RBS: Κίνδυνος ύφεσης για το Ην. Βασίλειο σε περίπτωση «σκληρού» Brexit

Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 13:34
UPD:13:36
REUTERS/TOBY MELVILLE

Για τον κίνδυνο ύφεσης της βρετανικής οικονομίας προειδοποίησε ο επικεφαλής της Royal Bank of Scotland (RBS), αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός no-deal Brexit.

Ενόσω οι διαπραγματεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο Ρος ΜακΈβαν υποστήριξε ότι ένα «σκληρό» Brexit θα μπορούσε να συνεπάγεται αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και αρνητικές εξελίξεις ως προς τη δανειοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας.

«Η εκτίμηση της ανάπτυξης για το επόμενο έτος κυμαίνεται στο 1% - 1,5%. Όμως, αν υπάρξει ένα σκληρό Brexit, αυτή θα μπορούσε να είναι είτε μηδενική είτε αρνητική, επηρεάζοντας την κερδοφορία και την τιμή της μετοχής μας» προειδοποίησε, μιλώντας στο BBC.

Τόνισε δε, ότι η RBS, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα υιοθετήσει μια πιο φειδωλή προσέγγιση ως προς τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, όπως το λιανεμπόριο και οι κατασκευές.

Κατά τη διάρκεια του 2017, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης, συρρικνώθηκε έως κατά 4,2% του ΑΕΠ.

Μία δεκαετία μετά το μεγάλο-κραχ του 2008, το βρετανικό δημόσιο εξακολουθεί να ελέγχει το 64% των μετοχών της RBS, έπειτα από το πακέτο βοήθειας των ταραγμένων ημερών της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα