Οι προβολές του ΔΝΤ και το «ραντεβού» με Λαγκάρντ

Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2018 11:25
UPD:11:25
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Επαφές με τους εκπροσώπους επενδυτικών οίκων στην Ασία ξεκινά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Παρασκευή ή το Σάββατο θα συναντήσει την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τις προβλέψεις του για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ κατά τα επόμενα χρόνια αλλά και για την εξέλιξη των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών. Έτσι, η συνάντηση θα γίνει πλέον με «ανοιχτά χαρτιά» όσον αφορά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική αποστολή δεν προσβλέπει στο ότι το Ταμείο θα έχει ριζική μεταστροφή από τη μια στιγμή στην άλλη και ότι θα αποδεχτεί την πρόθεση της ελληνική πλευράς να μην κόψει τις συντάξεις. Ωστόσο, προσβλέπει σε μια θετική δήλωση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την εξέλιξη του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συζητήσει με την κ. Λαγκάρντ και τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρότασης για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ. Το θέμα έχει οικονομική αλλά και πολιτική διάσταση και στη συνάντηση θα αναζητηθεί η χρυσή τομή. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει το ποσό να είναι τόσο μεγάλο ώστε να περιορίζει αισθητά την ετήσια δαπάνη για τόκους στην οποία υποχρεούται η Ελλάδα (σ.σ.: λόγω του ότι το ΔΝΤ έχει κυμαινόμενο κλιμακωτό επιτόκιο, το οποίο φτάνει ακόμη και στο 4,9%), αλλά και τόσο μικρό ώστε να μη στερεί τον εποπτικό ρόλο του ΔΝΤ τουλάχιστον μέχρι το 2022, οπότε λήγει και η περίοδος αυξημένης εποπτείας της Ελλάδας και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα ολοκληρώσει τις επαφές με τα κλιμάκια της Κομισιόν εν όψει της κατάθεσης του ελληνικού προϋπολογισμού στην Κομισιόν την επόμενη Δευτέρα. Έτσι, στις συζητήσεις που θα γίνουν και σε Ασία και σε Ευρώπη θα κυριαρχήσουν για μια ακόμη φορά οι προβλέψεις για την πορεία του ελληνικού προϋπολογισμού κατά το κρίσιμο 2019.

«Πλήθος ευκαιριών»

Θέλοντας να αποσαφηνίσει τους βασικούς στόχους της επίσκεψής του σε Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη στην ασιατική εφημερίδα «Nikkei Asian Review», απευθύνοντας ουσιαστικά επενδυτικό προσκλητήριο. Ο κ. Τσακαλώτος κάλεσε τους επενδυτές να σπεύσουν να τοποθετηθούν πριν αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές, ενώ έκανε λόγο για πλήθος επενδυτικών ευκαιριών «από τα ακίνητα και την αγορά αερίου, μέχρι τα αγροτικά προϊόντα, τα χημικά προϊόντα κ.λπ.».

Ο υπουργός Οικονομικών περιγράφει στο ασιατικό μέσο ενημέρωσης την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να ολοκληρωθεί η 8ετία των μνημονίων, ενώ απευθυνόμενος στο ασιατικό κοινό μεταφέρει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία, παρά τη διεθνή συγκυρία, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% φέτος και 2,5% του χρόνου. Στο δημοσίευμα της «Nikkei Asian Review» ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να επιζητεί και άλλες ιστορίες επιτυχίας, αντίστοιχη με αυτή της Cosco στον Πειραιά.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν θα αναζητήσει μόνο άμεσες επενδύσεις. Το ενδιαφέρον της ελληνικής αποστολής εστιάζεται στο να υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον και για τους ελληνικούς τίτλους. Μπορεί η κατάσταση που επικρατεί στις αγορές και η επαναφορά του spread του ελληνικού ομολόγου να έχει επανέλθει πάνω από το όριο του 4,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει έτοιμο σχέδιο για τις επόμενες εξόδους στις αγορές όταν επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες. Το σχέδιο το έχει καταρτίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και προβλέπει την άντληση κεφαλαίων μέσα από την έκδοση νέων ομολόγων, με στόχο την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων με επιτόκια υψηλότερα ακόμη και από αυτά μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα η Ελλάδα από τις αγορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα