ΤτΕ: Ημερίδα για τη διαχείριση πιστωτικών κινδύνων

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 18:12

Ημερίδα στην οποία παρουσιάσθηκαν ερευνητικές εργασίες σε θέματα εκτίμησης, πρόβλεψης και διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων, υπό τον τίτλο: “The Evolution of Credit Risk: Phenomena, Methods and Management”, διοργάνωσε τη Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Στο συνέδριο συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές έξι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα διαχείρισης κινδύνων, οι οποίοι ανέπτυξαν ποσοτικές καινοτομικές μεθόδους για την αντιμετώπιση ειδικών θεμάτων που προέκυψαν από την εξέλιξη των πιστωτικών κινδύνων καθώς και το κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας.

Ο Δρ. Oldrich Vasicek, της Moody’s KMV, ανέπτυξε ένα στοχαστικό υπόδειγμα για το σχηματισμό της κατανομής πιθανοτήτων της αξίας δανειακών χαρτοφυλακίων, το οποίο σχολιάστηκε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge κ. Stephen Satchell με έμφαση στο ρόλο της συσχέτισης μεταξύ των παραγόντων κινδύνου.

Η ομιλία της καθηγήτριας του City University of New York, κας Lynda Allen, ανεφέρετο σε εμπειρικά υποδείγματα για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των αγορών κεφαλαίου σε συνάρτηση με αυτές των κοινοπρακτικών δανείων και σχολιάστηκε από τον Δρ Ulrich Bindseil της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οποίος ανέλυσε την ασύμμετρη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των αγορών αυτών.

Ο κ. Γεώργιος Α. Χριστοδουλάκης, συνεργάτης της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής του Manchester Business School, ανέπτυξε μια νέα ποσοτική μέθοδο εκτίμησης των πιθανοτήτων διαχρονικής μεταβολής της ποιοτικής σύνθεσης δανειακών χαρτοφυλακίων, η οποία σχολιάστηκε από τον συνεργάτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητή κ. Αλέξανδρο Μπένο με έμφαση στις ιδιότητες της νέας μεθόδου ως εργαλείο πρόβλεψης και ελέγχου αξιοπιστίας. Η ομιλία του καθηγητή του πανεπιστημίου του Cambridge κ. Stephen Satchell, ανεφέρετο σε μια νέα μέθοδο για τον έλεγχο της αξιοπιστίας των συστημάτων πιστωτικής διαβάθμισης υπό συνθήκες αβεβαιότητας και σχολιάστηκε από τον Δρ Ken Nyholm της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με έμφαση στη δυνατότητα προσαρμογής της μεθόδου σε συνθήκες ακραίων κινδύνων.

Επίσης, οι κύριοι Ulrich Bindseil και Ken Nyholm της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέπτυξαν από την οπτική γωνία μιας κεντρικής τράπεζας ένα νέο υπόδειγμα διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων σε συνάρτηση με τους κινδύνους αγοράς υπό την παρουσία δομικών μεταβολών, το οποίο σχολιάστηκε από τον κ. Oldrich Vasicek της Moody’s KMV, αποδίδοντας έμφαση στις ιδιότητες του υποδείγματος υπό συνθήκες αστάθειας.

Τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Toronto, ο κ. Daniel Rosen, ανέπτυξε μια νέα ποσοτική μέθοδο εκτίμησης και εμβάθυνσης της διαφοροποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων καθώς και της επίδρασης αυτών στη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων και τον προσδιορισμό του οικονομικού και εποπτικού κεφαλαίου. Η νέα αυτή μέθοδος σχολιάσθηκε από την καθηγήτρια του City University of New York, κα Lynda Allen, η οποία αναφέρθηκε στην επίδραση της μεταβλητότητας των παραμέτρων του υποδείγματος καθώς και την αποτελεσματικότητα των τεχνικών προσομοίωσης.

Συνισταμένη των καινοτομικών εργασιών που παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στο συνέδριο, αποτελεί η ανάπτυξη μεθόδων διαχείρισης κινδύνων οι οποίες προσαρμόζονται στη μεταβαλλόμενη φύση των οικονομικών φαινομένων και διατηρούν την αξιοπιστία τους σε συνθήκες ακραίων κινδύνων. Οι ερευνητικές εργασίες είναι προσβάσιμες στον δικτυακό τόπο της Τράπεζας της Ελλάδος, http://www.bankofgreece.gr/announcements .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα