«Ευρωπαϊκή Διεύρυνση στα Βαλκάνια: Συνέπειες για την ελληνική οικονομία»

Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 18:09

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (London School of Economics) από κοινού με τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE διοργανώνει την Τρίτη 6 Ιουνίου 2006 ώρα 4.15μμ την δεύτερη ετήσια ημερίδα του στην Αθήνα με θέμα «Ευρωπαϊκή Διεύρυνση στα Βαλκάνια: συνέπειες για την Ελληνική οικονομία».

Το βασικό θέμα της ημερίδας θα είναι οι επιπτώσεις για την Ελληνική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στα Βαλκάνια από την επικείμενη ένταξη της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και, αργότερα, της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, έμφαση θα δοθεί στις συνέπειες της διεύρυνσης για την εμπορική και επενδυτική διείσδυση της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και για την οργάνωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης.

Την ημερίδα, που φιλοξενείται από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα χαιρετίσουν οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ελλάδος και της Ρουμανίας κκ. Νικόλαος Χ. Γκαργκάνας και Mugur Isarescu, και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων κ. Δημήτρης Παρασκευάς, ενώ των κεντρικών ομιλιών θα προηγηθεί εισήγηση του Υφυπυργού Εξωτερικών κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη.

Κεντρικοί ομιλιτές της ημερίδας θα είναι ο καθηγητής της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE) και πρώην Επικεφαλής Οικονομολόγος (Chief Economist) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) κ. Willem Buiter και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής του Κέντρου για την Ανάπτυξη της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης (SEED) κ. Γιώργος Πετράκος. Εισηγήσεις θα παρουσιάσουν επίσης ο κ. Μανώλης Ζερβουδάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος και η κ. Ευγενία Γκαργκάνα, Ερευνήτρια του Τμήματος Αναδυόμενων Αγορών της Εθνικής Τράπεζας καθώς και εκπρόσωποι ελληνικών εταιριών με σημαντική επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλκανικής, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola HBC, η ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η Global Finance, η Athens Medical Group, η Grecotel και η Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ.

Σκοπός της ημερίδας είναι να διασταυρώσει τη διεθνή οπτική με την εγχώρια καθώς και να συνδυάσει την ακαδημαϊκή προσέγγιση με την εμπειρία που προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εφαρμογή πολιτικών στην περιοχή. Με αυτήν την εκδήλωση, το Ελληνικό Παρατηρητήριο και ο Ελληνικός Σύλλογος Αποφοίτων του LSE ευελπιστούν ότι θα συντελέσουν ενεργά στη διαπίστωση και ανάλυση των βασικών προβλημάτων και προκλήσεων που προκύπτουν για τη χώρα μας από την Βαλκανική διεύρυνση της ΕΕ, συνεισφέροντας έτσι για μια ακόμη φορά στην ανάπτυξη του διαλόγου, σε επίπεδο πολιτικής αλλά και ακαδημαϊκής ανάλυσης, σε ένα από τα μείζονα θέματα οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα σύμφωνα με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες που έχει αναπτύξει το Ελληνικό Παρατηρητήριο από την ίδρυσή του το 1996.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα