Αύριο η επαναληπτική γενική συνέλευση της Εθνικής

Κατά της εξαγοράς της Finansbank ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 18:23

Αύριο στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας, που είχε αναβληθεί μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων για περαιτέρω ενημέρωση για την σχετική συμφωνία.

Κατηγορηματικά πάντως αντίθετη με την συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μια μέρα μετά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τ.Αράπογλου.

Σε δηλώσεις της η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου αναφέρει ότι "σήμερα αποδείχτηκε το σκάνδαλο της κυβέρνησης και της διοίκησης της Εθνικής. Βελγική τράπεζα αγοράζει μεγαλύτερη τράπεζα από την Finasbank στην Τουρκία, κατά 80% φθηνότερα από ό,τι έχει συμφωνήσει η Εθνική". Η κ.Παπανδρέου επισημαίνει ότι "η διοίκηση της Εθνικής και η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσουν, άμεσα, που θα πάνε τα παραπάνω χρήματα", υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν".

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, κάλεσε την κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να εξασφαλίσει ότι οι αδιάθετες μετοχές των Ταμείων θα έρθουν στα χέρια του Δημοσίου και θα κρατηθεί αυτός έστω ο έλεγχος που υπάρχει και σήμερα στην Εθνική Τράπεζα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι μία στρατηγική τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα και δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση της μετοχικής της σύνθεσης σε βάρος του δημοσίου.

Εξάλλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του IFC, χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αποκτήσει το 5-10% των μετοχών της Finansbak προκειμένου να υποβοηθήσει την εξαγορά της από την Εθνική Τράπεζα, έρχεται να υπογραμμίσει την άκρως πολιτική και γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος.

Επισημαίνει επίσης ότι "γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η βασική επιδίωξη είναι, με την εξαγορά αυτή, η Εθνική να παραχωρηθεί πλήρως στους διεθνείς αμερικάνικους χρηματιστικούς κύκλους και τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προκειμένου, πέραν των άλλων, να υπηρετηθούν βασικοί πολιτικοί και στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή".

ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα