Προς χαμηλό σχεδόν δύο ετών το Χ.Α., τρομάζει το -11% στις τράπεζες

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 14:55
UPD:14:57
SOOC/Nikos Libertas

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών υποχωρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στην τραπεζική «μέγγενη», ως απόρροια των ανησυχιών για την υγεία του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Ο Γενικός Δείκτης διολισθαίνει κατά 2,93% και διαμορφώνεται στις 661,19 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υφίσταται ισχυρότατες πιέσεις, οι οποίες υπερβαίνουν το 11%.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς χάνει σχεδόν το 30% της αξίας της. Την ίδια ώρα, οι μετοχές των Eurobank και Attica Bank κατρακυλούν στο 15%. Λιγότερο δυσοίωνη είναι η εικόνα για τις Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, οι οποίες παρουσιάζουν κάμψη 5,49% και 7,16%, αντίστοιχα.

Το νέο τραπεζικό sell off, το οποίο έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, εδράζεται στις ανησυχίες των επενδυτών για την κατάσταση στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, καθώς ο «βραχνάς» των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» εξακολουθεί να υπονομεύει τις προοπτικές του κλάδου.

H αγορά, μάλιστα, βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης των αναθεωρημένων στόχων για τη μείωση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων (asset), αποτιμώντας παράλληλα, ως αρνητικές τις μέχρι στιγμής επιδόσεις στο εν λόγω «καυτό» μέτωπο.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξή του στο Reuters, προσπάθησε να αμβλύνει τις ανησυχίες, προαναγγέλλοντας την έκδοση ομολόγου, με στόχο την άντληση πρόσθετων κεφαλαίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, πέραν των εγχώριων προβλημάτων, οι επενδυτές φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά 10ετή ομόλογα στα επίπεδα του 4,3%.

Στο μεταξύ, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 2,6% στις 1.749 μονάδες, καθώς πέραν των τραπεζών, πιέσεις παρατηρούνται και στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία διολισθαίνει στο 6%. Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ, συγχρόνως, καταγράφει κάμψη κατά 2,9%, του Fourlis κατά 2,5%, του ΑΔΜΗΕ κατά 3% και των ΕΛΠΕ κατά 2,6%.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 62 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 18 ενισχύονται, 79 υποχωρούν, 16 παραμένουν αμετάβλητες και 85 είναι ανενεργές.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα