Η Fed ετοιμάζεται για την επόμενη κρίση

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 14:59
UPD:15:05
REUTERS/CHRIS WATTIE

Στην πρόσφατη συνεδρίασή της η Federal Reserve  επικρίθηκε για τις προβλέψεις της για την αμερικανική οικονομία, οι οποίες και χαρακτηρίστηκαν «πολύ καλές για να είναι αληθινές», «εκτός πραγματικότητας». Aυτό που πολλοί αμφισβήτησαν είναι η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε συγκρατημένα επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία είναι σε χαμηλά 20 ετών και η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς άνω του 3%. 

Ωστόσο οι προβλέψεις της Fed μάλλον αποκαλύπτουν ότι όχι μόνο δεν έχει χάσει την επαφή με τους κινδύνους της πραγματικότητας, αλλά προετοιμάζεται πιθανότατα για την επόμενη κρίση. Και φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή θα ξεσπάσει από παρόμοια πηγή με την προηγούμενη. 

Ο επικεφαλής της Fed, Tζερόμ Πάουελ, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ανησυχεί για τους μισθούς και τον πληθωρισμό. Έχει ωστόσο ανά καιρούς επισημάνει ανησυχίες για την αγορά του real estate, αλλά και το ράλι διαρκείας της αγοράς μετοχών. Φοβάται με λίγα λόγια μία φούσκα, όπως εκείνη των στεγαστικών δανείων, που πυροδότησε την παγκόσμια κρίση του 2008. Εκεί λοιπόν θέλει να εστιάσει περισσότερο την προσοχή του. 

Η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για την αμερικανική κεντρική τράπεζα θα έρθει σε δύο μήνες όταν θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα αυξήσει τα όρια για το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» των τραπεζών σε περίπτωση ύφεσης. Από την απόφαση αυτή θα φανεί εάν πιστεύει ότι η επόμενη κρίση είναι κοντά ή όχι. 

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα