Αισιοδοξία στη Ρώμη για μείωση του ελλείμματος από το 2020

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 14:09
UPD:14:14
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Τρία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα υποχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό το επόμενο έτος, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Το ιταλικό έλλειμμα από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της «Corriere della Sera» σχετικά με τη μερική υπαναχώρηση της Ρώμης στη «διαμάχη» με τις Βρυξέλλες.

«Το έλλειμμα του 2019 θα αυξηθεί, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, αλλά τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μία σταδιακή μείωση» δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με Ιταλούς βιομήχανους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε ότι ο στόχος για το έλλειμμα του 2019 ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ, εξέλιξη η οποία πυροδότησε αντιδράσεις τόσο στην Κομισιόν όσο και στις διεθνείς αγορές.

Ο Τρία εξέφρασε τη βεβαιότητα, παράλληλα, ότι η αναλογία χρέους/ΑΕΠ θα υποχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό το επόμενο έτος, χάρη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι Βρυξέλλες πάντως, μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ιχθύος για τη νέα πρόταση της Ιταλίας, η οποία προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 2% του ΑΕΠ το 2021, από 2,4% του ΑΕΠ το 2019 και 2,2% του ΑΕΠ το 2020.

Το προηγούμενο διάστημα, βέβαια, είχαν ασκήσει ισχυρές πιέσεις προς τη Ρώμη για την τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. και την «τακτοποίηση» των δημοσιονομικών μεγεθών της Ιταλίας, απειλώντας -σε διαφορετική περίπτωση- με την επιβολή προστίμων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα