Βήμα πίσω από την Ιταλία, θετικό κλίμα σε χρηματιστήρια και ευρώ

Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 11:44
UPD:11:45

Διατεθειμένη να περικόψει τον στόχο των ελλειμμάτων των επόμενων ετών εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Corriere della Sera», γεγονός το οποίο παρέχει ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ιταλικό δημοσίευμα, η Ρώμη σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ το 2021, από 2,4% του ΑΕΠ το 2019 και 2,2% του ΑΕΠ το 2020.

Παρότι ο συγκεκριμένος στόχος είναι σαφώς υψηλότερος έναντι των «θέλω» της Κομισιόν, εντούτοις αντικατοπτρίζει την επιθυμία της Ιταλίας να περιορίσει το έλλειμμα -έστω και τα επόμενα χρόνια.

Στον απόηχο του δημοσιεύματος της «Corriere della Sera», το Χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύεται κατά 1,2%, με τις ιταλικές τράπεζες να εμφανίζουν σημαντικά κέρδη, εκ των οποίων ξεχωρίζει το +3,6% της Banco Bpm.

Ανοδικά κινείται και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση κατά 0,30% στις 383,10 μονάδες. Την ίδια ώρα, το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,24% στο 1,1574 δολάριο/ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον προσχέδιο του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Κόντε προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, γεγονός το οποίο πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Κομισιόν και την αναταραχή στις διεθνείς αγορές.

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους, ασκούν πιέσεις προς τη Ρώμη για την τήρηση των κανόνων της Ε.Ε. και την «τακτοποίηση» των δημοσιονομικών μεγεθών της Ιταλίας, απειλώντας -σε διαφορετική περίπτωση- με την επιβολή προστίμων.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα