Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 07:01
UPD:07:05

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές και στα χαμηλότερα επίπεδα 10 εβδομάδων, μετά τη δήλωση του προέδρου της Federal Reserve, Ben S. Bernanke, ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρέπει να χαλιναγωγηθεί, καταδεικνύοντας ότι το κόστος του δανεισμού στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της περιφέρειας θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Ηonda Motor Co. και των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton, οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, δείκτης των 14 αγορών σε όλη την Ασία, που υπολογίζεται σε δολάρια, σημείωσε απώλειες 1,5%, φθάνοντας στις 127,40 μονάδες το μεσημέρι στο Τόκυο. Ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 23 Ιανουαρίου, καθώς και οι 10 κλάδοι που τον αποτελούν, σημείωσαν απώλειες.

Στην Ιαπωνία, που αποτελεί περίπου το 60% του MSCI, ο δείκτης Nikkei, υποχώρησε 1,5%, φθάνοντας στις 15.428,43 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τεσσάρων μηνών.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνας, όπου η αγορά και η πώληση από ξένους επενδυτές, απαγορεύεται. Στην Ινδονησία, ο δείκτης Jakarta Composite έχασε 2%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των άλλων δεικτών της περιφέρειας. Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Ν. Κορέας, λόγω εθνικής εορτής.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, υποχώρησε 1,8%, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 20 Ιανουαρίου. Χθες ο Bernanke είπε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στα μέτρα κατά του πληθωρισμού είναι ανεπιθύμητες και πως θα εξασφαλίσει ότι η τάση δεν θα διατηρηθεί.

Οι διαπραγματευτές στοιχηματίζουν κατά 74% αλλαγή, πάνω από το 48%, πριν από τα σχόλια του Bernanke ότι η Fed θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 5,25%, από το 5%, στα τέλη αυτού του μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα