Στο κόκκινο οι αγορές

Ανησυχίες από την άνοδο των τιμών πετρελαίου
Τρίτη, 06 Ιουνίου 2006 00:01

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ βρέθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές και η Wall Street καθώς η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος θα πλήξει τις εταιρικές κερδοφορίες.

Οι ανησυχίες ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια ταλανίζουν τις αγορές για ένα περίπου μήνα. Επίσης το ασθενές δολάριο και η αβεβαιότητα για τις αυξήσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων άσκησαν πιέσεις στα χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, η τιμή του αργού σημείωσε αύξηση 1% στα 73,05 δολάρια το βαρέλι, μετά τις νέες απειλές του Ιράν για διακοπή στις εξαγωγές πετρελαίου σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προβούν σε οποιοδήποτε χτύπημα εναντίον των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Σημειωτέον ότι οι εξαγωγές από τον Περσικό Κόλπο αντιστοιχούν στο 20% της παγκόσμιας παραγωγής.

Οι DaimlerChrysler, Electricite de France και British Airways ήταν οι πρωταγωνίστριες της πτώσης στην Ευρώπη, στους κλάδους που παραδοσιακά πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, δηλαδή των αυτοκινητοβιομηχανιών, των εταιρειών κοινής ωφέλειας και των αεροπορικών εταιρειών.

Στον αντίποδα, ο πετρελαϊκός κλάδος λειτούργησε ως προστατευτικό ανάχωμα στην πτώση.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές των εταιρειών που πραγματοποιούν σημαντικό μέρος των κερδών τους από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, καθώς πλήττονται από την εξασθένηση του δολαρίου κατά 9% από την αρχή της χρονιάς.

Οι εθνικοί δείκτες υποχώρησαν και στις 11 δυτικοευρωπαϊκές αγορές που ήταν σήμερα ανοικτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 εξασθένησε κατά 0,6%, με μοναδικό κλάδο τον πετρελαϊκό, να μη σημειώνει απώλειες.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε μειωμένος κατά 0,04%, στις 5.762,10 μονάδες, στο Παρίσι, ο CAC 40 με απώλειες της τάξης του 0,88%, στις 4.916,04 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX μειωμένος κατά 0,96%, διαμορφώθηκε τελικά στις 5.621,19 μονάδες.

Αρνητικά επηρέασε την αμερικανική αγορά και η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα