Σχεδιάζεται μηχανισμός εγγυοδοσίας για τις venture capital

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 19:50

Από τον Ιανουάριο του 2007 θα αρχίσουν να υλοποιούνται οι νέες δράσεις - προσκλήσεις για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Δ' ΚΠΣ, ανέφερε ο ΓΓ Εμπορίου Μανούσος Βολουδάκης στην ομιλία του σε ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης με θέμα: «Από το Γ' στο Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης: Απολογισμός Δράσης και Προοπτικές Ανάπτυξης».

Οπως είπε ο κ. Βολουδάκης, για να ενισχύσουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, «σχεδιάζουμε μηχανισμό εγγυοδοσίας για τις εταιρείες venture capital (VC) και υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου (seed capital), που χρηματοδοτούν επιχειρήσεις για νέες δράσεις ή και ιδέες».

Οπως εξήγησε, πρόκειται για έμμεση ενίσχυση, που δεν στρεβλώνει τους όρους της αγοράς. Το κράτος αναλαμβάνει μέρος του κινδύνου, αν η επένδυση πληροί ορισμένα βασικά κριτήρια (καινοτομία, περιφερειακός χαρακτήρας κλπ).

Δεν πρόκειται για σχήμα δανεισμού. H εταιρεία VC μπαίνει συνεταίρος σε νέα επιχείρηση ή επιχείρηση με νέο επενδυτικό πρόγραμμα με κρατική εγγύηση ως ένα ποσοστό του κινδύνου. Το αποτέλεσμα είναι να διοχετεύονται περισσότερα κεφάλαια στην αγορά για επενδύσεις.

«Ο ρόλος των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν είναι ούτε να παρέχουν επιχειρηματικές συμβουλές, ούτε να ευνοούν ή να αδικούν επιχειρήσεις ή κλάδους ολόκληρους. Ο ρόλος των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι να διαμορφώνουν το κατάλληλο επιχειρηματικό περιβάλλον, που να επιτρέπει την έναρξη και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, κάθε μικρής ή μεγάλης και φιλόδοξης ελληνικής επιχείρησης», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα