Market Beat: Κρίνεται η δυναμική για τις ελληνικές μετοχές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 09:53
UPD:10:08
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα του Γ.Δ., εξ αφορμής των επίμονων πιέσεων στα τραπεζικά blue chip, έχει οδηγήσει σε αναγκαστική αναδιάρθρωση των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών. Οι επαγγελματίες συνεπώς έχουν πάρει απόφαση την αδυναμία της αγοράς να ξεπεράσει την ανησυχία των θεσμικών πως οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή υποστήριξη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αύξηση του τζίρου που αφορά στις μετοχές του 25άρη χωρίς τα πακέτα, συνδυασμένη με την εικόνα μεταβολής τους, είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι μεγάλες πιέσεις στα τραπεζικά blue chip, στην τρέχουσα χρονιά. Το πλήθος των ανοδικών είναι κάτω από 10 όταν οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη είναι πάνω από -4% και όταν ξεπερνάει το -6% τα ανοδικά blue chip πλησιάζουν τα δάχτυλα ενός χεριού.

Είναι γεγονός πως υπάρχει δυσκολία στην κατανόηση της στάσης των short sellers αφού αρχικά τις πιέσεις απέδωσαν οι εγχώριοι αναλυτές στην άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αναφοράς. Αλλά αυτές έχουν χάσει περίπου πενήντα μονάδες βάσης, χωρίς αυτό να σταματήσει τις ρευστοποιήσεις μετοχών των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ. Κατόπιν ήρθε η κρίση της τουρκικής λίρας που έπαψε όμως πρόσφατα να απασχολεί την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα και πάλι, δεν υπήρξε ανακωχή στο ξεφόρτωμα. Επιπλέον χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε αύξηση των επιτοκίων κατά περισσότερες από 600 μονάδες βάσης, ισχυροποιώντας το νόμισμα, αλλά οι τράπεζες στο ΧΑ βούλιαξαν πάνω από -6%.

Η εικόνα στην αγορά παραγώγων ειδοποιεί πως οι επαγγελματίες έχουν πάρει απόφαση την πτώση των τραπεζικών blue chip και κινούνται κατάλληλα. Επίσης για να συμμετέχουν στο ξεπούλημα χωρίς να «χαλάνε» τις ήδη σχηματισμένες θέσεις τους, αρκετοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του stock repo.

«Αν σήμερα τα διεθνή ανασάνουν, θα αποκαλυφθούν τα επενδυτικά κίνητρα εδώ» σημειώναμε στον τίτλο του σχολίου μας γιατί είχαμε την εκτίμηση πως οι αγορές στην Ευρώπη θα είχαν ανοδική δυναμική και πιθανά το ταμπλό στο ΧΑ να έδινε την ευκαιρία στους επενδυτές να καταλάβουν τί το κινεί. Αυτό σήμαινε πως περιμέναμε τη συνέχεια στις πιέσεις των τραπεζικών blue chip και την αναζήτηση νέου πυθμένα για το μέσο όρο.

Οι υπόλοιπες αγορές προεξοφλούν το μέλλον των ρυθμών της παγκόσμιας ανάπτυξης. Ανεβαίνουν όταν αυτό φαίνεται λιγότερο σκοτεινό και υποχωρούν όταν συννεφιάζει για τα καλά. Κάποιες πληρώνουν το γεγονός πως ανήκουν στις αναπτυσσόμενες αγορές. Αλλά και αυτές χθες ανάσαναν.

Στην Αθήνα τελικά η πτώση συνεχίζεται, γιατί οι θεσμικοί προβλέπουν εμπόδια στους ρυθμούς ανάπτυξης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας. Αφού την πορεία των μακροοικονομικών οι αγοραίοι πιθανά την θεωρούν βελτιωμένη, όπως αποκαλύπτει η πορεία των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων. Αλλά στην κερδοφορία των τραπεζών και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια, που σχετίζονται άμεσα με την πραγματικότητα της τρέχουσας οικονομικής δραστηριότητας, δεν τους αναγνωρίζουν καλές προοπτικές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ   

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν την Πέμπτη οι αγορές της Wall Street. Η προοπτική ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την Κίνα κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ δημιούργησε προσδοκίες για την αποφυγή μιας αμετάκλητης βαρύτητας σύγκρουσης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με άνοδο 147,07 μονάδων (+0,57%) στις 26.145,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε ενισχυμένος κατά 59,48 μονάδες (+0,75%) στις 8.013,71 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 έκλεισε με άνοδο 15,26 μονάδων (+0,53%) στις 2.904,18 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+2,4%) και Intel (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των McDonalds (-1,5%) και Home Depot (-1,4%). Στο μεταξύ, σταμάτησαν προσωρινά οι συνομιλίες ΗΠΑ-Καναδά (σε κορυφαίο επίπεδο) για την αναθεωρημένη εμπορική συμφωνία NAFTA προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στους αξιωματούχους των δύο χωρών να διεξάγουν τεχνικές συζητήσεις. Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Αφού ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,2% τον Αύγουστο έναντι ανόδου 0,3% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Παράλληλα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε 2,7%, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την άνοδο 2,9% του Ιουλίου.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι οι αβεβαιότητες σχετικά με την ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί.

Υπογράμμισε ότι οι ανησυχίες σχετικά με την άνοδο των πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού παραμένουν, όπως και οι αβεβαιότητες στις αναδυόμενες αγορές και έχουν προκαλέσει την άνοδο της μεταβλητότητας στις αγορές. Νωρίτερα η ΕΚΤ είχε διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,15% στις 376,52 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,43% στις 7.281,57 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,19% στις 12.055,55 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες μόλις 0,08% στις 5.328,12 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 9.329,20 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε απώλειες 0,56% στις 20.846,18 μονάδες.

ΧΑ

Μεγάλες οι πιέσεις στις τράπεζες, οδήγησαν σε μοναχική πτωτική πορεία 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική τάση με κίνηση σε θετικό πεδίο από την έναρξη ως τις 11:42. Μόνο στα πρώτα  λεπτά η αγοραστές κυριάρχησαν στο τέταρτο σημειώθηκε το ανώτερο μέρας και ουσιαστικά ξεκίνησε η υπεροχή της προσφοράς που στις 11:45 πέρασε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο. Κλιμακούμενες πιέσεις συνεχίστηκαν ως τις 16:04. Άγριες πιέσεις όχι απροσδόκητα διατηρήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές αλλά όχι αυτή τη φορά στις δημοπρασίες. Αφού ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 678,20 μονάδες και τον έκλεισαν στις 678,83 με ώθηση περίπου 0,60 της μονάδας για τον μέσο όρο. Έκλεισε λίγο ψηλότερα του κατώτερου μέρας (3,1 περίπου μονάδες). Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+0,69%) ακριβώς στις 10:46 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 695,02 από 701,79 την Τετάρτη. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε προς το τέλος, αφού σημειώθηκε στις 16:04 όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 675,77 από 689,12 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε από τις 12:02 ως τις 15:37 μέσα στη σύνοδο με τον ΓΔ ανάμεσα στις 680 και 688 μονάδες. Είχαν αποφασίσει  να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο οι θεσμικοί και οδήγησαν σε κέρδη στο αρχικό διάστημα του πρώτου μέρους των συναλλαγών αλλά με την εμφάνιση σημαντικής προσφοράς για τραπεζικά blue chip οδηγήθηκε σε αρνητική μεταβολή γρήγορα και παρέμεινε σε πτώση στο δεύτερο μέρος ως το τέλος. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που πίεσαν κύρια μετοχές του τραπεζικού μπλοκ. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος δεν κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε οριακή ανοδική αλλαγή στο αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε θετικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 691,18 με προηγούμενο κλείσιμο στις 690,27 ήτοι με ανοδικό χάσμα 0,90 μονάδες. Μετά ακολούθησε περίοδος ανόδου που έφερε το μέγιστο χάρη στο ενδιαφέρον για αγορές στις 10:46. Κάτι ανάλογο δεν συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, όπου η εναλλαγή πρόσημου μεταβολής από αρνητικό σε θετικό έγινε στην αρχή και εμφανίστηκε άνοδος διαρκείας όσο λειτουργούσε το ΧΑ μόνο που και ο DAX και το Παρίσι από σημαντικά κέρδη έκλεισαν τελικά με μικρές ανοδικές μεταβολές. 

Τη σύνοδο σφράγισε το καλύτερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που αφορούσε κατά 12,579 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση υποχώρησε άλλες έξη μονάδες βάσης και πλησίασε το 4,00%.

Ήταν σύνοδος με λιγοστές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 675,77, ήταν νέο κατώτερο τρέχοντος έτους. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και ανοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 678,83 που ήταν 3,06 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 16,2 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μεγαλύτερο (19,3 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 12,7 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,440 από 49,995 δις ευρώ. Έξη blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, τα ΕΕΕ +0,84%, ΜΟΗ +0,74%, ΜΥΤΙΛ +0,71%, ΤΙΤΚ +0,25%, ΜΠΕΛΑ +0,16%, και ΤΕΝΕΡΓ +0,16%, και 19 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,65% από -2,39%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -6,91% από -2,16%, την ΕΤΕ στο -5,89% από -1,23%, ΕΥΡΩΒ -7,03% από -4,48% και την ΠΕΙΡ στο -6,47% από -0,99%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως και τα blue chip με μεταβολή -1,31% από -0,99%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (6 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (19 από 10) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,66% και έφθασε στις 678,83 από 690,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1786,86 από 1811,98 μονάδες με μεταβολή -1,39%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 67,718 από 41,978 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,576 από 3,465 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 52,082 από 36,696 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,604 από 0,779 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 37 από 41 των καθοδικών 65 από 55 και 16 από 27 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Οι traders απέδειξαν ότι είναι έτοιμοι για όλα

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη με κίνηση σε θετικό πεδίο για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και τα υπόλοιπα λεπτά και ώρες μετά τις 11:40  σε αρνητικό. Η πορεία του ήταν χειρότερη από της προηγούμενης συνεδρίασης καθώς υπήρξε πολύωρο διάστημα με αναζήτηση πυθμένα. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1814,85 μονάδες με προηγούμενο κλείσιμο στις 1811,98, ήτοι με ανοδικό χάσμα 2,9 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1824,43 μονάδες ήταν η τιμή στις 10:46. Το ελάχιστο ήταν η τιμή στις 16:04 στις 1779,36 από 1808,68 μονάδες την Τετάρτη. Οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης, τον άφησαν στις 1784,89. Η απουσία πιέσεων στα τραπεζικά blue chip στις δημοπρασίες, όρισαν κλείσιμο στις 1786,86 από 1811,98 μονάδες με μεταβολή -1,39%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 17,737 από 10,187 εκατ. ευρώ.

Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1747 συμβόλαια με ανώτερο τις 1825,00 και κατώτερο τις 1778,00 με τελευταίες πράξεις στις 1782,25 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 513 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1822,50, κατώτερο τις 1778,50 μονάδες και τελευταίες πράξεις στις 1786,00. Οι ανοικτές θέσεις για την κυρίαρχη σειρά (Σεπτεμβρίου), ήταν 7884 από 8449 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 1104 από 1024 ΣΜΕ.

Οι εγχώριοι παράγοντες χθες είχαν διαφορετική εκτίμηση για την δυναμική του 25άρη. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: «Στη σημερινή συνεδρίαση τα βλέμματα στρέφονται στο Μάριο Ντράγκι, σε σχέση με τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί, με το ενδεχόμενο της παράτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης να είναι πιθανό ενόψει των νέων δεδομένων στην Παγκόσμια Οικονομία. Είναι επομένως ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα το πρόσημο της συνεδρίασης».

Η Merit Sec. τόνιζε: «Ό Τραπεζικός δείκτης κρατά καθηλωμένο τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ και η τελευταία υποχώρηση της απόδοσης του 10ετους δεν ευνόησε ιδιαίτερα. Αξιολογούμε τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται και τοποθετούμαστε επιλεκτικά και σταδιακά, με γνώμονα τα θεμελιώδη μεγέθη των εισηγμένων, καθώς αυτά είναι που θα υπερισχύσουν στο τέλος της ημέρας. Φυσικά δεν αγνοούμε το διεθνές περιβάλλον».

Στα calls του FTSE25 λήξης Σεπτεμβρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 67 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 1800 ως τις 1875 μονάδες. Για την σειρά Οκτωβρίου άλλαξαν χέρια 80, για τιμή εξάσκησης από τις 1800 ως και τις 2000 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη σειρά Σεπτεμβρίου ο όγκος διαμορφώθηκε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1775 ως τις 1850 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 50 για τιμές εξάσκησης στις 1750 και τις 1850 μονάδες.

Διακρίνεται η πρόβλεψη των traders να προλάβουν μια πτώση ως τις 1750 μονάδες αλλά για την ώρα αυτό το αποτυπώνουν στα παράγωγα προϊόντα με λήξη τον Οκτώβριο. Πάντως και σήμερα το διεθνές κλίμα φαίνεται θετικό αφού στην ανοδική σύνοδο της Πέμπτης για τις αγορές της Wall Street έχει προστεθεί η συνέχεια στην άνοδο που είχαν χθες τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια.  

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Στο ίδιο έργο θεατές, οι Εμπλεκόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με συνεχές σφυροκόπημα πωλήσεων από Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές, παρά την καλή εικόνα των Διεθνών Αγορών την τρέχουσα εβδομάδα, με βασικότερα αίτια: Τα μέτρια αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι Τράπεζες, τις καθυστερήσεις στην διαχείριση των 'κόκκινων' δανείων, την φημολογία για νέες αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίων, αλλά και την αργή ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας, που δεν δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη των μεγεθών τους.

Παρά το ότι σήμερα ανακοινώθηκε και νέα μείωση του ELA από την Κεντρική Τράπεζα, οι Αγορές αγνόησαν παντελώς το γεγονός και αρχίζουμε να υποψιαζόμαστε ότι η πλήρης απεξάρτηση των Τραπεζών από την ΕΚΤ, μπορεί να δημιουργεί ανασφάλεια σε Θεσμικούς Επενδυτές κρίνοντας από το αποτέλεσμα...

Οι κεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών αθροιστικά ανέρχονται μόλις σε 5,7 δισ.,δηλαδή το ½ περίπου της κεφαλαιοποίησης της ΕΕΕ και λίγο πάνω από την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ.

Οι "αχτίδες φωτός" που αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, δεν ήταν αρκετές να συντηρήσουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από την σημαντική τεχνική στήριξη των 700 μονάδων.

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, λειτουργούν αρνητικά για τον Τραπεζικό κλάδο αλλά και κατ΄ επέκταση για το σύνολο της Ελληνικής Χρηματαγοράς.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι εισηγμένες προσπαθούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους, όπως φαίνεται από το πρώτο δείγμα, αν και περιμένουμε την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα τελικά συμπεράσματα μας.

Ο δείκτης Τραπεζών συνεχίζει να διασπά σημαντικά τεχνικά επίπεδα, χωρίς καμία αντίσταση και αν εντός των επομένων 2 - 3 ημερών δεν δούμε αντίδραση και επαναφορά πάνω από αυτά ΑΛΦΑ (1,35) ΕΤΕ (1,80) ΠΕΙΡ (2.00) ΕΥΡΩΒ (0,60) τότε οι κλυδωνισμοί θα ενταθούν, με τους επόμενους τεχνικούς στόχους να απέχουν αρκετά..

O Γενικός Δείκτης διέσπασε με ευκολία και τις 685 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, επιδεινώνοντας την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος. Τα επίπεδα των 700 και 740 μονάδων φαντάζουν δύσκολα να διασπαστούν, την δεδομένη χρονική περίοδο και καθίστανται ισχυρές αντιστάσεις.

Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1800 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση αρχικά των 1780 - 1770 μονάδων και στη συνέχεια, των 1690 μονάδων. Οι 1.860 μονάδες αποτελούν το πρώτο ισχυρό επίπεδο αντίστασης για τον δείκτη.

Εκτιμούμε ότι μία, έστω και τεχνικού τύπου, αντίδραση στις Τράπεζες, είναι πολύ πιθανή από τα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών, μιας και όπως αναφέραμε ανωτέρω, οι αποτιμήσεις παρουσιάζουν υποτιμητική στρέβλωση σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, παρά τα γνωστά θέματα που τις "βασανίζουν". Είναι βέβαιο δε, ότι αν η πίεση των Τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων συνεχιστεί, δεν θα μείνει αλώβητη η υπόλοιπη Αγορά…

Συμπερασματικά, όπως είχαμε επισημάνει επανειλημμένως και σε προηγούμενες επικοινωνίες μας, είναι προτιμότερο οι Επενδυτές, στην παρούσα συγκυρία να αυξήσουν τα αντανακλαστικά τους, χρησιμοποιώντας στρατηγικές αντιστάθμισης και τεχνικές "stop loss" και "profit taking" σε κερδοφόρες θέσεις..

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι δείκτες και η βοήθεια των επενδυτικών μας Συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι υπερβολές πολλάκις δημιουργούν ευκαιρίες, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει πάντα μια προδιαγεγραμμένη στρατηγική.

Σήμερα

Οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν υψηλότερα σήμερα Παρασκευή 14/9 καθώς οι κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας για την επίλυση μιας σκληρής εμπορικής διαφωνίας και η απότομη αύξηση των επιτοκίων στην Τουρκία που την έπληξε κρίση της λίρας, υποστήριξε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου παγκόσμια.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,4% στις πρώτες συναλλαγές, μετά από κέρδη στη Wall Street κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι μετοχές της Αυστραλίας αυξήθηκαν κατά 0,5% και στο δεύτερο μέρος ανέβηκαν +0,66%, ενώ ο μετοχικός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας κέρδισε 0,9% και αργότερα έπιασε το +1,23%.

Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average αυξήθηκε κατά 0,57% την Πέμπτη, ο δείκτης S & P 500 κέρδισε 0,53% και το Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,75%.

Οι μετοχές ανά τον κόσμο ενισχύθηκαν από νέα σχετικά με έναν πιθανό νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, ακόμη και όταν ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται πως κλιμακώνεται.

Κινέζοι αξιωματούχοι χαιρέτισαν την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούχιν για νέες συνομιλίες. Όμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ χαμήλωσε τις προσδοκίες της αγοράς, με τιτίβισμα την Πέμπτη ότι οι Η.Π.Α. «δεν υπόκεινται σε καμία πίεση να συνάψουν συμφωνία με την Κίνα».

Η αβεβαιότητα γύρω από τις εμπορικές εντάσεις τονίστηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Πέμπτη διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της όπως αναμενόταν και προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι από τον προστατευτισμό αποκτούν εξέχουσα θέση.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας βοήθησε με στήριξη στο θετικό φρόνημα για τις αναδυόμενες αγορές, «χτυπώντας» με μια σπάνια επίδειξη ανεξαρτησίας, αποφασίζοντας να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς κατά 625 μονάδες βάσης, στο 24%.

Οι νομισματικές κρίσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στην Αργεντινή έχουν προκαλέσει φόβους για μεταδοτικότητα τις τελευταίες εβδομάδες, σφυρηλατώντας τα περιουσιακά στοιχεία αναδυόμενων αγορών από την Ινδονησία την Ινδία και τη Νότια Αφρική.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • DAX
  • DJC
  • ΓΔ
  • UKX



Σχολιασμένα