Επιστροφή κεφαλαίου 12 εκατ. από την ελαιουργική Μινέρβα

Στόχοι: Ανάπτυξη εξαγωγών και είσοδος στο τουριστικό κανάλι προκειμένου να ανακοπεί η πτώση του τζίρου
Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 09:51
UPD:09:52

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Με επιστροφή κεφαλαίου ύψους 12 εκατ. ευρώ στη μέτοχο PZ Cussons PLC ολοκλήρωσε τη χρήση που έληξε στις 31/5/2018 η Μινέρβα Ελαιουργικών Επιχειρήσεων, με τους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη νέα οικονομική χρονιά να κινούνται στην κατεύθυνση διατήρησης της οικονομικής ευρωστίας και διεύρυνσης της θέσης της εντός και εκτός συνόρων. Αναλυτικότερα, μετά από σχετική απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τον περασμένο Μάιο, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μειώθηκε στα 15,2 εκατ. ευρώ από 27,1 εκατ. ευρώ, διά μέσου ακύρωσης 993.750 μετοχών και την επιστροφή σε μετρητά του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στην ονομαστική αξία των μετοχών αυτών στη μοναδική μέτοχο. Μετά την ακύρωση αυτή, οι μετοχές της εταιρείας ανέρχονται σε 1.268.292 ονομαστικής αξίας 12 ευρώ έκαστη.

Η διατήρηση υψηλής κεφαλαιοποίησης σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν τα περιθώρια κέρδους προσδίδουν ιδιαίτερη ευελιξία τη Μινέρβα, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις που δέχεται στο επίπεδο των εσόδων.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Ν», τα έσοδα στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου διατηρούν το αρνητικό πρόσημο της προηγούμενης χρήσης, με τη μείωση του τζίρου να αποδίδεται στη σημαντική συρρίκνωση που εμφανίζει η εγχώρια κατανάλωση τυποποιημένου ελαιόλαδου. Όπως σημειώνουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία «η επικρατούσα τάση στην εγχώρια αγορά αφορά την κατανάλωση χύμα ελαιόλαδου, με τα επώνυμα τυποποιημένα να δέχονται ισχυρά πλήγματα, μειώνοντας συνεχώς τους όγκους πωλήσεών τους. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει την εικόνα των εσόδων της Μινέρβα, με γνώμονα ότι το 35% του core busisness αφορά το χαρτοφυλάκιο του ελαιόλαδου».

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία στοχεύει σε περαιτέρω ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας ελαιόλαδου, με τη στρατηγική της να επικεντρώνεται σε αγορές - στόχους όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ρωσία, όπου επιδιώκεται εν γένει ενδυνάμωση της παρουσίας του brand Μινέρβα. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εξαγωγές συμμετέχουν σήμερα σε ποσοστό περί το 12%-13% επί του τζίρου της εταιρείας. Παράλληλα, η ανάπτυξη στο τουριστικό κανάλι παραμένει στρατηγικός σχεδιασμός, με τις πληροφορίες να θέλουν νέα στοχευμένα λανσαρίσματα από την αρχή της νέας σεζόν, ήτοι τον Φεβρουάριο 2019. Σε εγχώριο επίπεδο, η Μινέρβα «βλέπει» σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην κατηγορία των spreads (μαργαρίνες, βούτυρο) όπου επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά τη θέση της διεκδικώντας ακόμα και ηγετικά μερίδια στην κατηγορία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μαργαρίνες αποτελούν περί το 20% του τζίρου της εταιρείας.

Η Μινέρβα «ποντάρει» σε σημαντικές αποδόσεις και στη δραστηριότητα του ξιδιού, μέσω του brand ΤΟΠ το οποίο εξαγόρασε το 2014. Μάλιστα, πρόσφατα ολοκλήρωσε την επένδυση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη μεταφορά της γραμμής παραγωγής ξιδιού στις εγκαταστάσεις της στο Σχηματάρι. Αναφορικά με την απόφαση για πρόστιμο ύψους 384.106 ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στη Μινέρβα για χειραγώγηση τιμών, μέσω συμφωνιών με χονδρεμπόρους και διανομείς, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε προσφυγή επιδιώκοντας την ακύρωσή της.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31/5/2017, ο κύκλος εργασιών της Μινέρβα υποχώρησε κατά 10,2%, στα 64 εκατ. ευρώ, ενώ θετικά γύρισε το πρόσημο στα προ φόρων αποτελέσματα όπου καταγράφηκαν κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 1,26 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση (περιλαμβάνουν την πρόβλεψη απομείωσης απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος).

Η Μινέρβα «μετρά» 118 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια αγορά, αποτελώντας την παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία στη χώρα, ενώ από το 1977 είναι μέλος του ομίλου εταιρειών PATERSON- ZOCHONIS με έδρα το Ην. Βασίλειο. Διαθέτει τέσσερα εργοστάσια στο Σχηματάρι, στην Ηλεία, στον Ν. Ιωαννίνων και στον Πειραιά και απασχολεί πέραν των 200 εργαζόμενων.  



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα