Το ΔΝΤ και η Αργεντινή έχουν προϊστορία και δεν είναι και τόσο ευχάριστη. Το προηγούμενο δάνειο του διεθνούς οργανισμού στη χώρα ήταν από τα πιο καταστροφικά, παρατηρεί το Bloomberg και προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα: Θα είναι αυτή τη φορά διαφορετικά τα πράγματα; Το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων σημειώνει μάλιστα πως και η περίπτωση της Ελλάδας κρύβει αρκετά διδάγματα για το ΔΝΤ και για τα μέτρα, που θέλει να επιβάλλει στην Αργεντινή και άλλες χώρες σε ανάγκη.
Το διακύβευμα είναι υψηλό και για τις δύο πλευρές το Bloomberg. Η Αργεντινή έχει άμεση ανάγκη από ρευστό, καθώς το νόμισμά της δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα. Το ΔΝΤ θέλει να αποδείξει την αξιοπιστία του.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg ο Μαουρίτσιο Μάκρι πιθανότατα θα εξασφαλίσει την αναθεώρηση της δανειακής συμφωνίας, στην οποία κατέληξε πριν από τρεις μήνες με το ΔΝΤ. Αλλά αυτό μπορεί να του δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Η δημοτικότητά του ήδη καταρρέι υπό το βάρος της σκληρής λιτότητας, που υπαγορεύει το ΔΝΤ και μίας οικονομίας σε ύφεση.
Ακόμη όμως και εάν η κοινή γνώμη αποδεχθεί το ΔΝΤ, το πραγματικό ερώτημα είναι εάν οι πολιτικές, που απαιτεί το Ταμείο είναι πολιτικά βιώσιμες. Το Bloomberg θυμίζει ότι το Ταμείο «κάηκε» και το 2001, με σημαντικό πλήγμα στη φήμη του. Η οικονομική ύφεση και η κοινωνική αναταραχή είχαν ως αποτέλεσμα μία εσωτερική έκθεση 85 σελίδων με το τι πήγε στραβά.
Ωστόσο τα λάθη επαναλήφθησαν και στην Ελλάδα. Σε έκθεση του 2013, που υπέγραφε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος, Ολιβιέ Μπλανσάρ, προσδιοριζόταν η πηγή του λάθους: Οι περικοπές των δημοσίων δαπανών έπληξαν σε μεγαλύτερο βαθμό την ανάπτυξη, από ό,τι υπολόγιζαν τα οικονομικά μοντέλα του ΔΝΤ.
Στη συνέχεια, θυμίζει το Bloomberg, το Ταμείο πίεσε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και θέλησε να λάβει αποστάσεις από τη λιτότητα.
«Το ΔΝΤ είναι σήμερα ένας πολύ διαφορετικός οργανισμός από ό,τι ήταν την προηγούμενη φορά, που βρέθηκε στην Αργεντινή» είπε στους δημοσιογράφους ο Τζέρι Ράις χθες. Θα φανεί από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Αργεντινή εάν έχει διδαχθεί από τα λάθη και εάν θα αλλάξει πραγματικά στάση.
naftemporiki.gr