To ευρωπαϊκό εμπόρευμα που χαρίζει υπερ- κέρδη στη Wall Street

Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 16:38
UPD:16:40
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

                                                 
 Ένα εμπόρευμα που άλλοτε η αγορά θεωρούσε «παρία», αναδεικνύεται τώρα σε «βασιλιά» των κερδών για τους επενδυτικούς κολοσσούς της Wall Street. Δεν είναι άλλο από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων της Ε.Ε., τα οποία έχουν δει την τιμή τους να τετραπλασιάζεται τον τελευταίο χρόνο στα 20 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα.  

 Η εντυπωσιακή αυτή άνοδος ήρθε χάρη στις νομοθετικές αλλαγές, που είχαν ως στόχο να καταστήσουν το σύστημα εμπορίας ρύπων πιο λειτουργικό και βιώσιμο. Όπως σχολίαζουν σε ρεπορτάζ τους οι Financial Times, καθώς πρόκειται για σχετικά άγνωστο εμπόρευμα, η άνοδος έχει περάσει εν πολλοίς απαρατήρητη.

Ωστόσο θα μπορούσε να έχει σημαντικότατο αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής ενέργειας, καθώς όσο αυξάνεται το κόστος της ρύπανσης τόσο πιο ελκυστική επιλογή καθίστανται οι ανανεώσιμες πηγές έναντι του άνθρακα και του φυσικού αερίου.  

Πέρα από τις ευκαιρίες για τον κλάδο των ΑΠΕ, όμως, βρίθουν και οι ευκαιρίες για τους traders, με τα hedge funds, που φρόντισαν να ποντάρουν νωρίς στο εμπόρευμα, να εξασφαλίζουν υπερκέρδη. Σύμφωνα με τους FT σημαντικά ανοίγματα στα δικαιώματα ρύπων έχουν κάνει οι Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan, οι οποίες και απολαμβάνουν επίσης σημαντικά κέρδη. 

Οι ειδικοί της Wall Street εκτιμούν ότι πολύ σύντομα η τιμή θα ανέλθει στα 30 ευρώ ανά τόνο, ενώ μερίδα αναλυτών δεν αποκλείει και εκτίναξη στα 50 ευρώ. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα