Πώς είδαν οι ξένοι αναλυτές την πρόταση της C.A. για την Εμπορική

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2006 14:08

Τα θετικά σχόλια διεθνών αναλυτών προκάλεσε η πρόταση για την εξαγορά του 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας που κατέθεσε σήμερα η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας Credit Agricole, στρατηγικός σύμμαχος μέχρι σήμερα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

«Η συμφωνία είναι εξαιρετική, όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές», τόνισε ο Αλέν Τσιμποζό, αναλυτής στην ING Groep NV στο Παρίσι. «Η Agricole ταλανιζόταν από αναιμικό αναπτυξιακό δυναμικό, καθώς το τμήμα λιανικής τραπεζικής δραστηριοποιείται, κυρίως, σε ώριμες αγορές. Η Ελλάδα θα προσθέσει κάποιο αναπτυξιακό δυναμικό», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής στην Helvea Πίτερ Θορν επισήμανε ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι πολύ ελκυστικοί». Εκτιμά, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα εξαγορών της Agricole και θεωρεί ότι η γαλλική τράπεζα θα κινηθεί, ενδεχομένως στην κατεύθυνση της εξαγοράς της βρετανικής κτηματικής τράπεζας Alliance & Leicester, στόχο τον οποίο είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα. Η τιμή της μετοχής της βρετανικής τράπεζας "βυθίστηκε" σε ποσοστό 8,8% στον απόηχο της πρότασης της Agricole για το 100% της Εμπορικής.

«Πήρε χρόνο να αφομοιώσει την εξαγορά της Credit Lyonnais, αλλά τώρα που έγινε αυτό, η Agricole μπορεί επιτέλους να επεκταθεί στο εξωτερικό», είπε ο Φίλιπο Ντε Λούκα, ο οποίος διαχειρίζεται περί τα 1,1 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Credit Agricole, στη LMF Servizi Finanziari SA στο Λουγκάνο στην Ελβετία. «Η Agricole θα προχωρήσει και σε άλλες εστιασμένες εξαγορές στο μέλλον και έχει την ισχύ να προχωρήσει σε μεγάλες», δήλωσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα