Μερς: Δεν είναι ευθύνη της ΕΚΤ η οικονομική σταθερότητα

Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 12:14
UPD:12:15
EPA/PETER HUDEC

Κάθε ευθύνης για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη αποποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέσω του εκτελεστικού της μέλους, Ίβες Μερς.

Μετά τις νέες δοκιμασίες της Ιταλίας στις αγορές, υπήρξαν διάφορες «φωνές», οι οποίες ζήτησαν από την κεντρική τράπεζα να πράξει περισσότερα για τη διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί δεν προβλέπουν ότι η οικονομική σταθερότητα είναι αντικείμενο της ΕΚΤ» δήλωσε ο Μερς, από το βήμα συνεδρίου. Και συνέχισε: «Κύρια ευθύνη της ΕΚΤ είναι μόνο η σταθερότητα των τιμών».

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης σχετίζεται με την οικονομία, μόνο σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, καθώς «η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο».

Και κατέληξε: «Ο ρόλος της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι συμβουλευτικός, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι πολιτικές πιέσεις για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών ως προς την οικονομική σταθερότητα, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα