Νουί: Η αγορά ακινήτων πιθανή πηγή της επόμενης μεγάλης κρίσης

Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 11:04
UPD:11:06
EPA/FREDRIK VON ERICHSEN

Φόβους για μία νέα κρίση στην Ευρώπη εκφράζει η Ντανιέλ Νουί. Σε αντίθεση, ωστόσο, με εκείνους, που ανησυχούν για τη διάχυση της κρίσης από την Τουρκία και τις άλλες αναδυόμενες αγορές ή για τα υψηλά χρέη, η επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας της ΕΚΤ προσδιορίζει ως κίνδυνο τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων. Σημειώνει πάντως ότι οι τράπεζες είναι πλέον πιο καλά «εξοπλισμένες» σήμερα να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες αναταράξεις ενώ επισημαίνει την ανάγκη για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων. 

Σε συνέντευξή της στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων LETA καλείται να απαντήσει στο ερώτημα των ημερών: Από πού θα προέλθει η επόμενη κρίση; «Ποια θα είναι η αιτία; Δεν ξέρω σίγουρα, αλλά υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να είναι η αγορά ακινήτων» δηλώνει.

«Ξέρουμε σίγουρα ότι θα υπάρξει νέα κρίση. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα το πού ή το γιατί, αυτή θα ξεσπάσει» συμπληρώνει. Αν και αναγνωρίζει ότι οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα πιο ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, χάρη και στον άφθονο φθηνό δανεισμό, προειδοποιεί ότι δεν έχουν κάνει αρκετά για την κινητοποίηση collateral και πρόσθετης ρευστότητας σε μία αγορά, που θα βρισκόταν υπό πίεση. 

Σημειώνει δε ότι αυτό που εξακολουθεί να λείπει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός ασφάλισης καταθέσεων. «Ξέρω ότι μερικές βόρειες και ανατολικές χώρες θέλουν να δουν μεγαλύτερη μείωση των κινδύων πριν προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση. Προσωπικά πιστεύω ότι ήδη οι κίνδυνοι έχουν περιοριστεί αισθητά. Πρέπει λοιπόν να προχωρήσουμε μπροστά» υπογραμμίζει. 

naftemporiki.gr 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα