Αυστραλία: Υψηλότερα επιτόκια, μείωση της εμπιστοσύνης καταναλωτών

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 07:51

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών υποχώρησε τον Ιούνιο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Αυστραλία, καθώς οι τιμές ρεκόρ της βενζίνης και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, μείωσαν τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υποχώρησε 0,5% από τον Μάϊο στο 103,8, σημειώνοντας πτώση για δεύτερη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με έρευνα της Westpac Banking Corp. και του Melbourne Institute, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν σήμερα στη Μελβούρνη. Ο δείκτης πάνω από τα 100 καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Οι δαπάνες των καταναλωτών, ήτοι το 60% της οικονομίας της Αυστραλίας, ενδέχεται να μειωθούν περισσότερο, καθώς η μεγαλύτερη πτώση που σημείωσαν οι τιμές των μετοχών της χώρας σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, περιορίζει την εμπιστοσύνη. Οι καταναλωτές ανησυχούν επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού για δεύτερη φορά φέτος, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Andrew Hanlan, οικονομικό αναλυτή της Westpac.

Στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε περίπου 10% από τις 11 Μαΐου, όταν αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες, σε ποσοστό 12% και σε χρονικό διάστημα δύο μηνών από τις 13 Μαρτίου του 2003. Ο δείκτης, στις 12:36 μ.μ., υποχωρούσε 0,3%, φθάνοντας στα 4824,10 μονάδες στο Σύνδεϋ.

Το δολάριο της Αυστραλίας, αγοράστηκε στα 73,76 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 73,74 σεντς που ήταν πριν από την ανακοίνωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Η απόδοση των ομολόγων δεκαετούς διάρκειας, διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 5,62%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3% το πρώτο τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδα του στόχου της Κεντρικής Τράπεζας, για πληθωρισμό από 2% έως 3%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα