Κίνα: Αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάϊο

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2006 07:35

ΑΥΞΗΣΗ, με τον ταχύτερο ρυθμό σημείωσε μέσα σε δύο χρόνια τον Μάϊο η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, καθώς οι βιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερα αυτοκίνητα, ατσάλι και κομπιούτερ.

Η παραγωγή αυξήθηκε 17,9%, φθάνοντας στα 706 δισ. γιουάν (88,2 δισ. δολ.) μετά την αύξησή της κατά 16,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Η βιομηχανική παραγωγή υπερέβη τις προβλέψεις και των 22 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και η άνοδο των εξαγωγών, διατήρησε την παραγωγή στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ατσαλιού και κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, πλέον του 16% κάθε μήνα το προηγούμενο έτος. Η αύξηση της παραγωγής ενδέχεται να περιοριστεί, μετά τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, τον περιορισμό των επενδύσεων από την κυβέρνηση, αλλά και τον περιορισμό της ζήτησης για δανεισμό.

Εικοσιδύο οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο 16,5%. Η παραγωγή στην Κίνα αναπτύχθηκε με διπλάσιο ρυθμό από την αντίστοιχη της Ινδίας και της Ν. Κορέας πέρυσι, ωθώντας την οικονομική ανάπτυξη πλέον του 10%.

Η παραγωγή αυτοκινήτων στην Κίνα αυξήθηκε 28,4% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την άνοδό της κατά 21,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Η αύξηση της παραγωγής ατσαλιού ήταν 19,6% από 19% τον Απρίλιο και από 17,6% το πρώτο τρίμηνο της χρήσης. Η παραγωγή τηλεπικοινωνιακού υλικού, κομπιούτερ και άλλων ηλεκτρονικών αγαθών, αυξήθηκε 22,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 25,1% τον Μάϊο, φθάνοντας στα 73 δισ. δολ., μετά την αύξηση 33% των πωλήσεων ηλεκτρονικών, πως κινητών τηλεφώνων και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας στις 12 Ιουνίου. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 14,2% τον Μάϊο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και με τον ταχύτερο ρυθμό σε 17 μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα