Σύννεφα φέρνει ο Σεπτέμβριος στις διεθνείς αγορές, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι σύντομα θα δούμε και μπόρες. Η διεθνής «κακοκαιρία» επηρεάζει το κλίμα και στην ελληνική αγορά, με την πρώτη συνεδρίαση του μήνα να βρίσκει τον Γενικό Δείκτη στο Χ.Α. στο κόκκινο και τα ομόλογα υπό νέα πίεση.
Στις 14:30 ώρα Ελλάδος ο Γ.Δ. καταγράφει πτώση 0,9% στις 722,7 μονάδες. Οι πιέσεις είναι ισχυρότερες για τις εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 0,97%, την ώρα που εκείνος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανακάμπτει ελαφρά (0,4%).
Σε επίπεδο κλάδων, στο «στόχαστρο» των πωλητών βρίσκεται ο τραπεζικός, με απώλειες άνω του 4%. Ο τραπεζικός δείκτης παρουσιάζει απώλειες 20% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ κινείται περίπου 29,5% χαμηλότερα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2017.
Το μεγάλο στοίχημα για τις τράπεζες, όπως γράφει σήμερα η «Ν», είναι το άνοιγμά τους στην πραγματική οικονομία. Μία οικονομία, η οποία κατέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με το ΑΕΠ να αναπτύσσεται μόλις 0,2% σε τριμηνιαία και 1,8% σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με την διεθνή αναταραχή, που δεν ευνοεί την έκθεση στο ρίσκο, δημιουργούν ψυχρό κλίμα και στην αγορά κρατικού χρέους.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου σκαρφαλώνει σήμερα στο 4,42% σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, αυξημένη κατά 0,3% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Παρουσιάζει δε άνοδο μεγαλύτερη των 30 μονάδων βάσης τον τελευταίο μήνα.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, αποκλιμάκωση παρουσιάζουν οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. Στην αγορά μετοχών οι ιταλικές ξεχωρίζουν στην Ευρωζώνη, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 0,5%, την ώρα που ο γερμανικός DAX υποχωρεί 0,2% και ο γαλλικός CAC 40 αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε οριακά κέρδη και απώλειες.
Εκτός ευρώ, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται περίπου 0,9%, χάρη εν πολλοίς στην υποτίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σταθερός.
naftemporiki.gr