Με βραδύτερους ρυθμούς συνεχίστηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ, που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, Δευτέρα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης παραμένουν οι εξαγωγές, ενώ υπό πίεση βρίσκονται οι επενδύσεις. Ήταν πάντως το έκτο διαδοχικό τρίμηνο, κατά τ οποίο η οικονομία κινήθηκε με θετικό πρόσημο.
Με βάση τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία, το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε μόλις κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το πρώτο και 1,8% σε ετήσια βάση. Το πρώτο τρίμηνο είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 0,9% σε τριμηνιαία και 2,5% σε ετήσια βάση. Υπό τις συνθήκες αυτές η ελληνική οικονομία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 2,15% συνολικα το πρώτο εξάμηνο.
Σημαντική ώθηση λαμβάνει το ΑΕΠ κυρίως από τις εξαγωγές υπηρεσιών οι οποίες εμφανίζονται ενισχυμένες σε ποσοστό 12,2% αλλά και από την συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη η οποία παρουσίασε μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Ο ρυθμός του 1,8% είναι οριακά χαμηλότερος από την ετήσιο στόχο του 1,9%. «Βαρίδι» για ένα ακόμη τρίμηνο αποτελούν οι επενδύσεις καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2017.
Εκτός από την ανάπτυξη του 1,8% για το β’ τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ ανέβασε και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο στο +2,5%. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα έχοντας στα χέρια της πλήρη επιβεβαίωση των στόχων που έχουν τεθεί για την πορεία του ΑΕΠ φέτος.
Αναλυτικότερα, κατά το δεύτερο τρίμηνο σε τριμηνιαία βάση:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2018.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παρουσίασαν μηδενική μεταβολή.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,9%. Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,5%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,8%. Ειδικότερα οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 5,2%.
Σε ετήσια βάση:
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 0,8%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,4%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,4%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,2% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,3%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 16,2%.
naftemporiki.gr