Σρι Λάνκα: Απροσδόκητη αύξηση των επιτοκίων στο 9%

Μετά την άνοδο του πληθωρισμού
Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 08:35

ΣΤΗΝ απροσδόκητη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά φέτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ο οποίος αυξήθηκε από το υψηλό κόστος των καυσίμων και την επιτάχυνση της οικονομίας, προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Σρι Λάνκα.

Η Central Bank of Sri Lanka αύξησε τα επιτόκια με τα οποία λαμβάνει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα στο 9% από 8,75%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στην πρωτεύουσα της χώρας, Κολόμπο. Και οι οκτώ οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν αυτήν την εξέλιξη.

Η Σρι Λάνκα, μαζί με τις Κεντρικές Τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία, αύξησε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό ο οποίος σημείωσε άνοδο από το υψηλό κόστος των καυσίμων. Οι βομβιστικές επιθέσεις για τις οποίες κατηγορούνται οι αντάρτες Ταμίλ και οι αεροπορικές επιδρομές του στρατού, απειλούν να πλήξουν την εμπιστοσύνη για μία οικονομία που η Κεντρική Τράπεζα προβλέπει να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 6,9%.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε για πρώτο μήνα σε σύνολο εννέα μηνών τον Μάϊο στο 9,4% και ενδέχεται να αυξηθεί περισσότερο μετά την άνοδο της τιμής των καυσίμων στις 11 Ιουνίου και της επέκτασης της βίας στη χώρα.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Σρι Λάνκα αναπτύχθηκε 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας, επικαλούμενη εκτίμηση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Αυτός ήταν και ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης μέσα σε τρία χρόνια. Η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει επισήμως τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, στις 30 Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα