Σιγκαπούρη: Μείωση 2,3% των εξαγωγών τον Μάϊο

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2006 08:49

ΜΕΙΩΣΗ σημείωσαν απροσδόκητα τον Μάϊο οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης και για δεύτερο μήνα σε σύνολο τριών μηνών, καθώς εταιρείες, όπως η Seagate Technology Inc. και η Merck & Co., εξήγαγαν λιγότερους σκληρούς δίσκους και φάρμακα αντιστοίχως.

Οι εξαγωγές – εκτός πετρελαίου – εποχιακώς προσαρμοσμένες, υποχώρησαν 2,3% έναντι του Απριλίου, όταν είχαν αυξηθεί κατά 0,2%, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης. Κανείς από τους έξι οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News δεν περίμενε τη μείωση των εξαγωγών. Αντιθέτως εκτιμούσαν ότι αυτές θα σημειώσουν άνοδο 1,2%.

Οι Κεντρικές Τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, αυξάνου τα βασικά επιτόκια δανεισμού για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους των καυσίμων. Το υψηλότερο κόστος δανεισμού ενδέχεται να περιορίσει τις δαπάνες των καταναλωτών, επηρεάζοντας αρνητικά τις καθαρά εξαγωγικές χώρες της Ασίας, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντα τους, μειώνεται στις μεγαλύτερες ξένες αγορές.

Οι εξαγωγές της Σιγκαπούρης αυξήθηκαν 18,2% τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση και περισσότερο από τις προβλέψεις των 14 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News και οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτές θα σημειώσουν άνοδο από έτος σε έτος σε ποσοστό 15,8%.

Οι εξαγωγές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της Σιγκαπούρης, αυξήθηκαν 12,4% τον Μάϊο, από άνοδο 10,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

Οι εξαγωγές στις ΗΠΑ, τη δεύτερη ξένη αγορά της Σιγκαπούρης, σημείωσαν αύξηση 37,4% μετά την αύξηση κατά 22,6% τον Απρίλιο Οι εξαγωγές της στην Κίνα αυξήθηκαν 10,9% από άνοδο 9,6% που είχαν σημειώσει τον Απρίλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα