Ήπιες απώλειες για την τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018 08:24
UPD:08:40
EPA/SEDAT SUNA

Ελαφρώς πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται η λίρα, στον απόηχο της αμερικανικής προειδοποίησης για νέες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, σε περίπτωση που η τελευταία δεν αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Στις 8.35 π.μ. σήμερα Παρασκευή, η ισοτιμία διαμορφωνόταν σε 5,84 τουρκικές λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, από τα επίπεδα των 5,81 λιρών στα οποία έκλεισε χθες Πέμπτη.

Η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 35% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους, με τις απώλειες να τροφοδοτούνται από την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Πάντως, έχει ανακάμψει από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών, στο οποίο είχε υποχωρήσει στις αρχές της εβδομάδας.

Δείτε ΕΔΩ σε πραγματικό χρόνο την ισοτιμία δολαρίου - τουρκικής λίρας.

Η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεσή της στην Άγκυρα προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, προετοιμάζοντας την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας. Σχεδιάζουμε να κάνουμε περισσότερα, αν δεν απελευθερώσουν άμεσα τον πάστορα», ανέφερε σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κυβερνητικών στελεχών στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να είπε πως η Τουρκία «δεν αποδείχτηκε καλός φίλος».

Oι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, διεμήνυσε εξάλλου ο κ. Τραμπ μέσω Twitter, μετά από την συγκεκριμένη συνεδρίαση, προαναγγέλλοντας «περικοπές» στην Τουρκία, δίχως να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Την Τετάρτη, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε νέο αίτημα για απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα. Όπως ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του πάστορα, για την υπόθεση μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο.

Ο Μπράνσον, ο οποίος διέμενε για πάνω από δύο δεκαετίες στα παράλια της Μικράς Ασίας, τέθηκε προ ολίγων ημερών σε κατ’ οίκον περιορισμό αφού προηγουμένως έμεινε στη φυλακή για 21 μήνες, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία συμμετοχή στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016. Παράλληλα, του έχει απαγορευθεί η έξοδος από την Τουρκία.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, με την Ουάσιγκτον να επιζητεί την απόσυρση των κατηγοριών και την επιστροφή του πάστορα στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Στις 1 Αυγούστου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Τα μέτρα της Ουάσιγκτον στράφηκαν εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίντ Γκιουλ, και του υπουργού Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, οι κυρώσεις αφορούν το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων των δύο Τούρκων υπουργών εντός της αμερικανικής δικαιοδοσίας.

Επίσης, στις 10 Αυγούστου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε τον διπλασιασμό των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία.

Ως αντίποινα, την Τετάρτη η Άγκυρα ανακοίνωσε πως αυξάνει κατακόρυφα τους δασμούς σε αρκετά αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, αλκοολούχα ποτά και καπνικά προϊόντα.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα