Παρεμβάσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης Γ΄ ΚΠΣ

Τρίτη, 20 Ιουνίου 2006 12:54
UPD:13:40

Σημαντικές παρεμβάσεις έγιναν από τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ και της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ' ΚΠΣ.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ είπε μεταξύ άλλων ότι αποφεύχθηκε η απώλεια πόρων με βάση τον κοινοτικό κανόνα ν+2 για το 2005 αλλά το πρόβλημα μετατέθηκε για την επόμενη διετία.

Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, ενώ η πρόκληση με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα πόρων δεν αφορά μόνο τα υπουργεία αλλά και κάθε τελικό δικαιούχο.

Το επόμενο εξάμηνο, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο όχι μόνο για το Γ' ΚΠΣ αλλά και για την ολοκλήρωση των διαδικασιών που σχετίζονται με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Σημείωσε δε, ότι ελλοχεύει και ο κίνδυνος δημοσιονομικών διορθώσεων.

Τέλος, ευχήθηκε να μη χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και να υπάρξουν συνθήκες χαλάρωσης.

ΓΣΕΕ

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ είπε ότι τα προβλήματα σχετικά με την πορεία του Γ' ΚΠΣ είναι απτά και σοβαρά. Η δυστυχία, πρόσθεσε, θα είναι να έχουμε σε ένα εξάμηνο αποτύπωση δεικτών για την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση που δεν θα είναι ικανοποιητική.

ΠΑΣΕΓΕΣ

Η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστήριξε ότι αν συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς η απορρόφηση πόρων θα υπάρξουν ανεκμετάλλευτοι πόροι ύψους 7,2 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι πρέπει να τριπλασιαστεί ο ρυθμός νομικών δεσμεύσεων. Θα πρέπει να απορροφηθούν πρόσθεσε, 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του έτους, την ίδια ώρα που το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου 2006 έχουν απορροφηθεί μόνο 600 εκατ. ευρώ.

AΠΕ – ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα